У День Конституції України Рівненщину відвідав міністр культури Євген Нищук (Фото, аудіо)

29.06.2019 11:53   Опубліковано : Наталія Рівненська
Джерело: RvNews

У День Конституції України 28 червня міністр культури Євген Нищук відвідав Рівненщину з робочим візитом. Зокрема, міністр завітав до Національного історико-меморіального заповідника «Поле Берестецької битви», відомого також як «Козацькі Могили».

null
Фото: https://rvnews.rv.ua/ 

Під час візиту Євген Нищук нагадав, що запекла боротьба за свободу України тривала ще з часів козаччини, коли герої захищали рідну землю ціною власного життя. Крім того, саме видатний українець Пилип Орлик є автором першої конституції, де, зокрема, закладено європейські цінності.

null
 Фото: https://rvnews.rv.ua/

Після відвідин музею Євген Нищук провів брифінг для місцевих ЗМІ та поспілкувався з представниками культури - музикантами, фахівцями в області кіно, письменниками та громадянами, яким не байдужий розвиток українського культурного продукту - пісні, книги, кіно тощо. Наразі гостро стоїть питання про підвищення заробітної плати працівникам культури, підтримки українських культурних проектів та запровадження «культурної субвенції». 

null
 Фото: https://rvnews.rv.ua/

Зокрема, Євген Нищук звернув увагу на важливість освіти дітей молодшого шкільного віку:

«Дитина - не виконавець, дитина - творець», - наголосив міністр культури.

Нагадаємо, у звіті за перші 100 днів роботи міністерства відзначили такі кроки, як створення «Українського інституту книги», підготовка проекту Закону України «Про Український культурний фонд» та оновлення процедури розподілу конфіскованих культурних цінностей за участю музейних, архівних та бібліотечних установ.

Перебуваючи на посаді, Євген Нищук досяг домовленостей про включення України до проекту «Креативна Європа», ініціював програми «Взаєморозуміння» та «Донкульт», спрямовані на культурну інтеграцію східних регіонів, спільно з громадськістю виробив план стратегії розвитку культури, ініціював заборону в'їзду на територію України російським артистам, що висловлювались у підтримку російської агресії, ініціював конкурс на найкращий проект меморіалу «Небесній сотні», який згодом був проведений під назвою «Територія гідності».

Саме Євген Нищук ініціював створення електронного обліку культурної спадщини України, пілотний проект наразі втілюють на базі Вінницької області.

Крім того, успішно працює "Український культурний фонд" та "Український інститут книги". Зокрема, цьогоріч експертна рада відібрала список книжок, які будуть закуплені в рамках програми "Поповнення фондів публічних бібліотек 2019 року". Було обрано 557 найменувань книг від 79 українських видавництв. Всього для читалень буде закуплено 677 460 примірників на суму 87 млн грн. Всього 151 видавець подав заявки на 3013 назв книжок. У 2018 році Український інститут книги отримав заявки від 137 видавців на 2779 найменувань книжкової продукції. Було закуплено 741 найменування книжок від 91 видавця на майже 114,5 млн гривень. 

В інтерв'ю на радіо «Ритм» Євген Нищук розповів про досягнення, загрози та перспективи розвитку української культури.

null
Фото: https://rvnews.rv.ua/ 

 

null
 Фото: https://rvnews.rv.ua/

 

null
 Фото: https://rvnews.rv.ua/

 

null
Фото: https://rvnews.rv.ua/

 

null
Фото: https://rvnews.rv.ua/

 

null
Фото: https://rvnews.rv.ua/

 

null
Фото: https://rvnews.rv.ua/

 

null
Фото: https://rvnews.rv.ua/

 

null
Фото: https://rvnews.rv.ua/

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews