Лариса Римар: «Країни, у яких багато у владі жінок, живуть мирно і заможно»

01.07.2019 13:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: TeNews

Лариса Римар, депутатка Тернопільської обласної ради, голова депутатської групи «Рівні можливості» прокоментувала свою участь 21 липня у виборах до Верховної Ради.

- Пані Ларисо! В Україні існує стереотип, що політика – це не жіноча справа. Як на Вашу думку?

- Світовий досвід і практика доводять зворотне! Можна проаналізувати, як представництво жінок у національних парламентах впливає на стабільність життя в цивілізованих країнах. Звідси висновок, чим більше жінок у владі, тим краще живуть у цих країнах, там не воюють і не гинуть мирні громадяни, рівень міграції майне нульовий, економічна ситуація стабільна. Наведу у приклад кілька успішних країн. У німецькому Бундестазі частка жінок становить 30,7 відсотка, у Швеції 47% жінок представлені у парламенті.

«У суспільстві є запит на збільшення жінок в українській політиці»

- А яка ситуація в Україні?

- Я б сказала, плачевна. В Україні 54 % населення – це жінки. Однак, в українській Верховній Раді зараз працюють лише 49 жінок, що становить  11,5% від загальної  кількості депутатів. Це щонайменша несправедливо та й прикро. Адже Україна, яка є європейською країною, знаходить на 156 позиції серед 190 країн світу за показником представництва жінок у роботі законодавчого органу. Ми далеко позаду деяких країн Африки.

«Країни, в яких жінок багато у владі, живуть мирно і заможно»

- Чим жінка-політик відрізняється від чоловіка-політика?

- Жінки менш агресивні та більш здатні домовлятися. Жінок об’єднує місія захищати своїх дітей та свою домівку. Я люблю згадувати українську народну казку про дві кізоньки та два цапики. Пам’ятаєте, чим закінчилась ця історія: цапики попадали у прірву, а кізоньки залишилися живими. (Сміється)

«Треба, щоб запрацював Закон України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків»

- Що потрібно, аби жінок було більше в політиці?

- У нас є дуже гарний Закон України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків». Він ухвалений 15 років назад, але й досі не запрацював належним чином. Ще потрібні виборчі квоти, як тимчасове явище. Потрібно запровадити бюджетне фінансування різноманітних регіональних програм щодо гендерної рівності. Проводити більше навчань та створювати освітні програми, які допоможуть жінкам долучитись до політики.

- Бажаю успіху!

Розмовляв Тарас Савчук


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews