«У парламент повинні зайти чесні і порядні політики», - впевнений кандидат у народні депутати Володимир Кравець

11.07.2019 21:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: TeNews

Українці здатні знаходити точки дотику і домовлятися. Якщо не красти і дійсно хотіти зробити покращення, то в нашій державі можна за короткий час і з незначними коштами гори звернути.

У цьому переконаний Володимир Кравець - голова Вишнівецької об’єднаної територіальної громади (ОТГ), а також – кандидат у народні депутати в одномандатному виборчому окрузі №164.

«Закочуйте рукави і працюйте!»

- У минулому ви – успішний бізнесмен, аграрій. Чому ви пішли у політику?

- Мене у політику привела насамперед бездіяльність влади. Я дуже довго чекав на зміни. Власне, за 28 років незалежності народ так і не відчув полегшення, покращення. Ми пройшли два Майдани. Перший – без кровопролиття, інший – кривавий. Врешті почалася війна. Загинуло багато людей. Ми отримали тисячі переселенців. Але навіть це не спонукало владу змінитися.

Я не міг погодитися із недієздатністю місцевої влади, із корупцією на кожному кроці, починаючи від рівня сільського голови. Через це вирішив стати головою територіальної громади. Метою було показати всім, що і за короткий час, із незначними коштами можна зробити дуже багато. Але головне - не красти і дійсно хотіти щось робити. У червні я  прийняв рішення балотуватися до Верховної Ради. Не бачу іншого шляху: щоб змінити владу, треба йти у неї. Якщо у парламент зайдуть чесні і порядні політики, які знають, що слід вчинити, і вміють реалізовувати свої ідеї, тоді можна буде, як кажуть, гори звенути. Нардепи повинні розробляти і вносити на розгляд колег корисні для держави і народу закони та самі їх виконувати. Інакше, наша країна ніколи не стане правовою.

- Як тоді радите вирішувати проблеми на місцях? Адже досвід уже маєте…

- Проблеми на місцях є. У всіх фактично сферах. Втім, вони не є настільки глобальними, як «нагорі». Місцевим очільникам варто нарешті зрозуміти: ніхто із Києва не приїде і нічого для них не зробить. Стан школи, садочка, дороги у вашому селі чи місті цілком залежить від сільського чи міського голови, а також від керівників районних і обласних держадміністрацій. Закочуйте рукави і працюйте!

- Як дружина і доньки поставилися до вашого рішення йти на вибори до парламенту? Ви взагалі радилися із ними?

- Такі розмови, звісно, вдома були. Однак я точно знаю, що мої рідні до таких перспектив ставляться негативно. Вони добре знають мій характер. Їм відомо, як я ставлюся до будь-якої роботи. Вони хотіли б більше часу бачити мене вдома. І звичайно, - у сімейному бізнесі. У мене зараз надто мало часу є на те, аби приділяти родині належну увагу, а вони до такого не звикли. Доньки люблять наші спільні мандрівки, дружина звикла постійно відчувати сильне плече підтримки у всіх справах. Нині я цього їм, на жаль, на 100% дати не можу…

Турбує відсутність єдності у духовних лідерів

- Ви – самовисуванець, але маєте підтримку партії «Добрий самарянин». Розкажіть, чому і коли вона виникла?

- Я утвердився в думці, що треба створювати свою партію, коли почалися розстріли на Майдані. Ми якраз поверталися із Києва із моїм однодумцем і соратником Віталієм Горбою. Дорогою зайшла мова, що треба обирати, кого підтримувати, аби просувати зміни у країні. Ми розглядали різні варіанти. Однак ще тоді я сказав, що не хочу приєднуватися до фейкових партій, які тимчасово опинилися на вершині популярності. Вони не були щирими, а тому очікувати від них добра, на мою думку, було марно.

Власне, це згодом підтвердилося. Тож рішення створити свою партію було правильним. Вона є всеукраїнською, але більшість осередків діють на Тернопільщині, зокрема, у Збаразькому та інших районах. І на минулих місцевих виборах ми отримали 10 мандатів та створили свою фракцію у районній раді. Назва партії, яку дехто сприймає неоднозначно, цьому не завадила. Насправді, було ПАП «Добрий самарянин» із 15-річною історією успішної діяльності. От ми і назвали партію так само… До релігійних течій чи сект, до речі, вона жодного стосунку не має. Просто, коли реєстрували підприємство, мене в Україні не було. Я попросив рідну сестру назвати фірму так, щоб назва була пов’язана із аграрним бізнесом. Сестра – людина віруюча. Вона й назвала ПАП «Добрий самарянин». У цій фірмі працюють мої брати і сестри. Керують нею наразі моя дружина і донька, як співвласники. Я їх лише консультую, якщо виникає потреба.

- Ви – учасник «Революції гідності», меценат і волонтер. Порівнюючи нинішні реалії із тими, що були 5 років тому, які, на вашу думку, є небезпечнішими?

- Небезпек, насправді, багато. Наприклад, відсутність єдності не лише у вищих ешелонах влади, а й серед духовних лідерів. Тому Україні важко бути єдиною та монолітною, аби протистояти, у першу чергу, зовнішньому ворогу, а по-друге, внутрішньому - корупції. Про це я заявив нещодавно під час візиту митрополита Української Православної Церкви Епіфанія на Вишнівеччину. Я сподіваюся, що він мене почув: люди готові до об’єднання, але вони не бачать єдності «нагорі». Щирої і відвертої. Якби це було, то всі об’єднавчі процеси пішли б набагато швидше.

А щодо волонтерів… Так, ми співпрацюємо із кількома організаціями. Відгукуємося на всі їхні прохання. Підтримуємо усім, чим можемо, від початку військових дій на Сході. Причому допомогу надаємо і добровольцям. Однак… Так не має бути. Утримувати армію, забезпечувати бійців усім необхідним повинна насамперед держава із тих податків, які платить бізнес. Ніхто не має ходити із простягнутою рукою і збирати воду, тушонки, гігієнічні засоби для бійців, які захищають нас на передовій. Бізнес повинен платити податки, а держава за ці гроші повинна утримувати армію. Я вірю, що цей час настане.

- Як ви ставитеся до намірів нинішньої влади вести перемовини із Росією?

- Із країною-агресором вести перемовини складно. Тим паче, йдеться про домовленості навіть не з країною, а з однією людиною. Людиною, яка сама приймає ключові рішення, не прислухаючись до думки міжнародної спільноти. Я маю на увазі Путіна. Цей чоловік – цинічний і підлий. Навіть якщо будуть якісь домовленості, навряд чи він їх виконає. Але в нашій ситуації мовчати не можна, намагатися розмовляти треба. Як то кажуть: «Краще поганий мир, ніж хороша війна».

Будьмо реалістами. Ми не зможемо зараз розпочати активні військові дії і перемогти другу за величиною армію в світі. На цьому «полі» повинні належно працювати дипломати. Треба активно залучати до перемовин і Євросоюз, і США. Без цього, без їхнього економічного і політичного тиску нам не вдасться вийти на якийсь новий формат, щоб врешті настав мир і загарбник звільнив наші території. А на тлі останніх заяв із високих кабінетів хотів би також додати: капітуляція України є неприйнятною! 

«Ми не будемо вдаватися до бруду щодо опонентів»

- Як ви ставитеся до своїх опонентів на окрузі №164?

- На окрузі №164 – аж 13 кандидатів. Я до всіх них ставлюся позитивно, хоча особисто знайомий лише із кількома, причому «шапочно». Критикувати нікого із них не збираюся. Більше того, команда, яка допомагає мені вести виборчу кампанію, чітко знає: я - категорично проти «чорного піару» і пошуку якихось компроматів на моїх опонентів.

- Чому так сталося, що єдність українців тепер - під загрозою?

- Як на мене, українці все ще здатні знаходити точки дотику і домовлятися. Однак є те, що їм серйозно заважає. Скажімо, корупція. Якби чиновники, керівники вищого ешелону влади не бачили перед собою єдину ціль – наживу, то їм би було дуже легко знаходити компроміс і домовлятися.

Можу довести це на дуже красномовному прикладі. Наприклад, вирішувати якісь важливі справи у Вишнівецькій громаді спершу також було нелегко. А тепер я впевнений у своїй команді! Якби не їхня підтримка, я не зміг би зробити за 2 роки стільки, скільки встиг за цей доволі короткий термін. Ми звикли і на нарадах, і під час сесій селищної ради спершу визначатися із пріоритетами. І врешті, категорично відкинувши якісь приватні інтереси, приймати ті рішення, що йдуть на користь ОТГ і місцевим жителям. Так, без дискусій, бурхливого обговорення якихось питань зазвичай не обходиться, тому що кожен має право на власну думку. Проте тільки так народжується істина…

Надія Новак


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews