Проект у Млинові патронуватиме уряд Данії

Створення молочного кластеру стане початком реанімації переробної промисловості нашого краю

12.07.2019 14:45   Опубліковано : Віталій Тарасюк
Джерело: RvNews

Уявіть, що на території технолого-економічного коледжу працює  виробничий модуль з переробки молока із найсучаснішим обладнанням ізраїльського виробництва.

Щодоби підприємство переробляє 1,5 тисячі літрів молока і задіяні у цьому процесі лише чотири працівники, які пройшли курс підготовки у тому ж таки Ізраїлі. Виготовлена продукція надходить безпосередньо у їдальні садочків та шкіл громади, а також реалізується у торговельному центрі. До слова, тут працює фахівець, який також проходив підготовку за кордоном та виготовляє різні смаколики з кисломолочної сировини та продукції переробного модулю. У меню - напрочуд багатий вибір страв із сиру, кисломолочних продуктів, молока…

У коледжі відкрився  факультет підготовки фахівців із технології виробництва та переробки продукції тваринництва, тобто м’яса й молока.  Окрім того, за направленням обласного та районного центрів Державної  служби зайнятості тут перекваліфіковуються та здобувають робітничі професії  у галузі переробки та заготівлі молока.  Заняття не лише теоретичні, а й практичні на сучасній науково-технологічній базі.

Сировиною виробничий комплекс забезпечує не тільки молочне стадо господарства коледжу, а й сільське молоко з навколишніх старостинських округів: Берегівського, Новинодобрятинського, Владиславівського. Там створені приймальні пункти, де проводять не лише лабораторний аналіз продукції: тут і ветеринарна аптека з кваліфікованим фахівцем, пункт штучного осіменіння та «швидка ветеринарна допомога» працівників ветеринарного відділення з портативним апаратом УЗД та рентгеном.

А ще здавач молока матиме змогу за здану сировину одержувати готову продукцію для подальшого споживання чи реалізації – тобто виробник  стане власником свого!

Гадаєте автор фантазує? – зовсім ні!  Нещодавно в Рівному був укладений договір з уповноваженим Уряду Данії про фінансування та патронат цього проекту з очільниками Млинівської громади та директором коледжу В’ячеславом Яцкевичем. Зазначу, що спочатку робоча група з розробки цього документа, до якої входили представники інституцій двох країн, засідала у представницькій залі навчального закладу. Тоді фахівці уточнювали не тільки однозначність формулювань пунктів угоди, а й пунктуаційні знаки у ній, узгоджували позиції, аргументували своє бачення. Договір підготували  впродовж двох тижнів, що свідчить про високий рівень професіоналізму виконавчого персоналу.

 Проект розрахований на два роки: наступного літа має запрацювати  виробничий блок. І поки представники громади  втілюють в життя  організаційно-фінансові питання, у коледжі розпочинається реконструкційно-будівельний процес – приміщення мають бути готовими до надходження обладнання та оснащення. До слова, тендерні закупівлі проводитиме Торгова палата. Зважаючи на швидкі темпи реалізації проекту, зволікати ніколи.    

- Ми готові до нововведень та роботи у нових умовах, - розповів директор коледжу В’ячеслав Яцкевич, - залишилося адаптувати до вимог методику викладання та скоригувати навчальні плани. Загалом для нас це нововведення – суттєва перспектива розвитку і росту. Зробимо усе від нас залежне для його реалізації…

Зрештою, такий  бізнес-інкубатор стане суттєвим проривом й у розвитку Млинівської об’єднаної територіальної громади. До того ж, реалізація проекту дасть змогу нехай не радикально, та все ж збільшити зайнятість та самозайнятість населення. А якщо закупівля молока з приватних господарств стане рентабельною  (бо зараз вона не окуповує затрат), то й поголів’я корів суттєво зросте. До того ж, завдяки підготовці фахівців у навчальному закладі, у селах з’являться переробні модулі вузької спеціалізації: селянин зможе переробляти молоко на йогурт, сметану чи кисломолочну продукцію. Відтак зросте конкуренція: у Василя смачніший йогурт, а у Петра густіша сметана!

Загалом же створюваний науково-технічний підрозділ зовсім не грандіозний проект, хоча за мірками громади та й  області його вартість суттєва – 150-200 тис. доларів США.    Залишається лише сподіватися, що створення молочного кластеру стане початком реанімації переробної промисловості нашого краю.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews