«Італійський, венеціанський» дворик, затишна родзинка Тернополя - потребує ремонту

12.07.2019 20:43   Опубліковано : Олена Мудра
Джерело: TeNews

На бульварі Шевченка, 1 розташована одна з найцікавіших родзинок архітектури старого Тарнополя - дворик, який називають "італійським" або "веніціанським". Той, хто знайшов цю місцинку сьогодні, обов'язково зробить світлину. Нещодавно тут пройшов фестиваль "Ідеї, які літають у повітрі". Але красиві декорації та артоб'єкти підкреслили проблему - дворік потребує подальшої реставрації. Якщо нічого не робити, час буде працювати не на користь і руйнацій побільшає. 

Тернополянин Олег Базар так коментує цю ситуацію: "Окрім крім того, це дуже історичне і унікальне архітектурне місце Тернополя, адже звідси його архітектурна історія і починалася. От тільки я вважаю, що цей дворик спочатку потрібно довершити в плані автентичності, і тільки тоді можна буде трішки щось додавати для зміни обстановки, але не так, як зараз - цегляна стіна не дочищена, фасади не зроблені, балкон з арками теж недовідновлений і т.п., тобто, ось такого вигляду дворик ще не має, якби мав мати", і додав ретрофото венеціанського дворику.  "Зачистити камінь, відновити фігурки над колонами, огорожу лицевої арки (бокова така ж збереглася, по ній копію і зробити), огорожу-поручень сходів, позабирати з підвальних дирок-вікон заслонки і все, балкон автентичний." - продовжує Олег. 

До появи на території дворику ресторану "Бункермуз", стан балконів і арок був ще гіршим, про що свідчать фото з різних Інтернет джерел. На каміннях росли роками дерева, затягувало колони мохом, поряд з балконом стояла металева конструкція, арка забита дошками. Невідомо куди пропали скульптурні прикраси балкону. 

Побудували дворик за кошти Польського культурного товариства у 1893 році. . Колись тут розташовувалася польська бурса, зберігалися бібліотечні фонди. Через 20 років розпочав діяльність Подільський музей (етнографічний, природознавчий, історико-нумізматичний та археологічний відділи). Потім тут мешкала жіноча гімназія. Сьогодні будівля  відноситься до Управління освіти міської ради.

Одним з можливих варіантів пошуку грошей для реконструкції може бути участь у Громадському бюджеті, залучення меценатів, фінансування реставрації добре було б закласти у місцевий бюджет. 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews