Президентськими стипендіатами стали одинадцять політв'язнів Кремля, серед яких рівнянин Микола Карпюк

Президент України Володимир Зеленський призначив стипендії імені Левка Лук'яненка.

16.07.2019 15:36   Опубліковано : Любомир Тлумак
Джерело: RvNews

Як йдеться у відповідному Указі Президента, державні премії виплачуватимуть на весь період незаконного затримання  і протягом одного року після звільнення з полону. 

Нагадаємо, у березні 2014 року з ініціативи "Правого сектора" Микола Карпюк був нібито направлений до Москви на переговори з особами з оточення Президента Російської Федерації Володимира Путіна для обговорення можливості скасування  кримського референдуму. 

Миколу Карпюка затримали при в'їзді до Росії.

Під час утримання під вартою щодо нього  застосовували тортури, зокрема, катування  електричним струмом.

Миколу Карпюка звинувачують у сфабрикованих злочинах проти федеральних військ, скоєних у ході І-ї Чеченської війни. У травні 2016 року Верховний суд Чечні визнав українця винним і засудив на 22 з половиною  роки ув'язнення.

Микола Карпюк – уродженець села Великий Житин Рівненського району (там, до речі, народився і перший Президент Незалежної України Леонід Кравчук), відомий український громадський і політичний діяч, член партії УНА-УНСО. Учасник військових конфліктів у Придністров’ї, грузинсько-абхазького,  політичної акції «Україна без Кучми».

У березні 2014 року був затриманий при в'їзді на територію Російської Федерації, де донині утримується під вартою за сфабрикованими звинуваченнями у злочинах проти федеральних військ, скоєних у ході І-ї Чеченської війни.

Киянин Станіслав Клих під час відпочинку на морі влітку 2013 року познайомився з росіянкою Вікторією. Невдовзі вона приїхала до Києва, а після повернення додому заявила, що вагітна.

null
Станіслав Клих. Фото з мережі Інтернет

Тож Станіслав Клих поїхав у російське місто Орел, щоб з'ясувати ситуацію.  Там його затримали  і заарештували  на 15 діб за «непокору працівникам поліції». Далі Станіслава  перевезли в Єсентуки, а згодом у П’ятигорськ. Щодо нього відкрили кримінальну справу за нібито участь у І-й Чеченській війні.

З метою добитися від Станіслава Клиха зізнання, а також свідчень проти українських політичних діячів, до нього було застосовано жорстокі тортури, які призвели до серйозних наслідків психологічного характеру. Тим часом він стверджує, що, взагалі, ніколи раніше не був у Чечні.

26 травня  2016 року Станіслава Клиха засудили до 22-х з половиною  років колонії суворого режиму за звинуваченням «у керівництві та участі в банді, вбивстві двох і більше осіб у зв'язку з виконанням ним службових обов'язків і замаху на вбивство у складі бандформувань на Північному Кавказі у 1994 році». 

 Верховний суд РФ відхилив апеляцію захисту і визнав вироки Миколі Карпюку і Станіславу Клиху законними. Після оголошення цього вироку щодо киянина  було відкрито нову справу за звинуваченням його у неповазі до суду за нібито образливе звернення на адресу прокурора. У листопаді 2016 року районний суд у Грозному  визнав його винним і за цією статтею і додав до тюремного строку політв'язня ще 1 місяць.

 Тим часом російська правозахисна організація  «Меморіал» визнала Миколу Карпюка і   Станіслава Клиха політв'язнями. 

  За матеріалами прес-служби Президента України та Інтернету


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews