Малинська трагедія на Рівненщині: наш біль – наша пам’ять

16.07.2019 19:45   Опубліковано : Віталій Тарасюк
Джерело: RvNews

Страхіття, яке вирувало в Малині 13 липня 1943 року, закарбоване у світовій історії як Малинська трагедія: того спекотного літнього дня гітлерівці живцем спалили 374 чехи, 132 українців і 26 поляків. Тоді ж у нерівному бою склали свої голови 18 вояків УПА, які намагалися врятувати приречених на мученицьку загибель малинців. Ця скорботна статистика уже 76 років спонукає людей різних національностей запалювати свічки пам’яті за мучениками XX сторіччя.

І цьогоріч у Малині пом’янули невинно убієнних нацистськими окупантами. Священики ПЦУ відправили поминальний молебень, а згодом на меморіальному комплексі «Малинська трагедії» відбувся мітинг-реквієм «Наш біль – наша пам’ять», підготовлений фахівцями Острожецької об’єднаної територіальної громади та Малинського старостинського округу. Від імені чеської делегації слово жалоби виголосив голова товариства волинських чехів міста Хомутова Ярослав Бала. Пан Ярослав, зокрема поінформував, що на його батьківщині громада міста Жатець якраз у ці дні встановлює пам’ятник жертвам Малинської трагедії.

null
Фото надане автором

Скорботні мотиви лунали у виступі заступника голови Жатецького регіону пані Ольги Непиводової, а також Емілії Куриченко, яка представляла товариство волинських чехів «Стромовка» з Дубенщини.

76-і роковини Малинської трагедії – як усі попередні і наступні –наш незмірний біль, який ніколи і ніким не буде погамований. Ця вікопомна рана кровоточитиме вічно, допоки пульсуватиме пам’ять людська.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews