У Львові священик обіцяє влаштувати акцію протесту

18.07.2019 17:20   Опубліковано : Патрік Скеля
Джерело: Status Quo

У Львові священник обіцяє влаштовувати протести, якщо не буде музею митрополита Андрея Шептицького, інформує РІСУ

Про це повідомляє інформаційний ресурс Української греко-католицької церкви, пише - Status Quo.

Ще з 2001 року засновники музею намагаються отримати приміщення колишнього монастиря (вул. Кривоноса, 1) для функціонування установи. Однак тепер приміщення перебуває у власності Львівського державного університету внутрішніх справ (ЛДУВС) МВС. Зараз у цій будівлі на другому і третьому поверхах розміщені аудиторії університету.

«За два роки на першому поверсі ми вклали багато роботи і чималі кошти. Ми вивезли понад 20 вантажівок сміття. У залі, де колись монахи проводили свої аскетичні вправи, наші художники-реставратори проводять зондажі і виявляють розписи. Також тут є надзвичайно старовинна кам’яна підлога XVII століття. За ці мури першого поверху ми платимо 70 тисяч гривень за опалення. На цьому поверсі колись була друкарня університету, а зараз — власність Інституту історії релігії. Музей отримав доступ до цього приміщення в рамках договору співпраці між музеями. Зараз силами церковної громади і небайдужих відбувається демонтаж непридатної штукатурки, підлоги, фундаментів друкарських машин. Однак роботи ще багато. Тому ми вкладаємо свої кошти у знищений об’єкт — пам’ятку архітектури ЮНЕСКО. У 2015 році, коли було 150-ліття митрополита Андрея Шептицького, я у храмі зробив експозицію з його особистих речей. Я провів біля 50 екскурсій, які відвідували молодь від навчальних закладів, приходили лікарі, а також екскурсійні групи з інших міст», — зауважив о. Севастьян Дмитрух.

Нагадаємо, у лютому 2017 року було створено юридичну особу — музей митрополита Андрея Шептицького. Засновники музею — Курія Львівської архиєпархії УГКЦ та директор музею о. д-р Севастьян (Степан) Дмитрух. За словами священнослужителя, створення музею — це справа належного пошанування митрополита Андрея Шептицького, яка сприяє його беатифікації.

Ієромонах Севастьян Дмитрух неодноразово коментував ситуацію про різноманітні виклики та труднощі щодо створення музею митрополита Андрея Шептицького. Він повідомив, що будуть організовувати акції протесту, до яких зможуть долучитися усі охочі.

За словами Наталії Бунди, директора департаменту розвитку Львівської міської ради, мерія зараз у пошуках альтернативного приміщення, куди би погодився переїхати університет.

Довідково: Музей базується на колекціях, зібраних о. Севастьяном впродовж чотирьох десятиліть, за дорученням і благословенням світлої пам’яті митрополита Володимира Стернюка, передусім на території Львівської митрополії, а також і на території Франції, Німеччини, США, Канади та інших країн. Це найбільша збірка особистий речей митрополита Андрея Шептицького — понад 600 експонатів. Церква також утримує і постійно розширює іншу унікальну збірку старовинних раритетів українського сакрального мистецтва СТУДІОН, яку ще в 1909 році започаткував митрополит Андрей. Зараз це понад 6000 предметів, датованих починаючи від XIV століття. СТУДІОН є однією з найцікавіших збірок українського сакрального мистецтва.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Status Quo