Вступна кампанія в розпалі. А що у Рівненському державному гуманітарному університеті?

19.07.2019 14:00   Опубліковано : Любомир Тлумак
Джерело: RvNews

Вступна компанія в розпалі. Вступники до вишів уже подали понад 1 мільйон заяв, з яких 727 тис – електронних, а 383 тис – у паперовій формі. Найчастіше обирають право,  Філологію, менеджмент, середню освіту, комп’ютерні науки. Про це йшлося на  брифінгу в міністерстві освіти і науки України.

Наразі вступники вже зареєстрували та активували 162 тисяч електронних кабінетів, що на 11,5 тис більше, ніж у цей же період минулого року. У кабінети завантажили 157 тисяч фото і 156 тисяч додатків до документа про освіту.

- Хочу звернути увагу вступників: наразі в 5 тисячах зареєстрованих електронних заявах встановлено статус «потребує уточнення». Цей статус означає, що заяву прийнято до розгляду вишем, але вона потребує уточнення, оскільки є некоректні дані. Якщо у вступника виникають запитання, яка саме інформація потребує уточнення, то йому треба звернутися до приймальної комісії навчального закладу. Її дані наведені в конкурсній пропозиції, – наголосила під час брифінгу директор державного підприємства «Інфоресурс» Оксана Бєлік.

null
Фото з мережі Інтернет



Вона окремо відзначила, що нині вступники досить часто звертаються на «гарячу лінію» і повідомляють, що їхні батьки чи навіть бабусі і дідусі реєструють замість них електронні кабінети і подають заяви на бюджетну форму навчання на власний розсуд.

 - Будь ласка, спілкуйтеся між собою… У таких ситуаціях нерідко вже нічого не можна змінити, якщо таку заяву – на бюджет, з виставленим пріоритетом зареєстрували у відповідному виші. Вступник уже не зможе скасувати і подати замість цих інші заяви, а отже – вступити до обранго університету, – підкреслила Оксана Бєлік.

Гендиректор директорату вищої освіти та освіти дорослих МОН Олег Шаров нагадав, що реєстрація заяв вступників завершується о 18-й годині 22 липня.

- Але я хочу порадити вступникам не тягнути до останньої години, а краще – і до останнього дня. Оскільки кожна заява проходить перевірку в приймальній комісії. І час від часу треба відповідати на якісь запитання, якщо вони виникають. Потрібен час, щоб дати на них відповідь, уточнити інформацію й ухвалити рішення про допуск до конкурсу. Тому прохання вже приймати рішення і подавати документи, – зазначив Олег Шаров.

Він також повідомив, що цього року вступна кампанія триває в штатному режимі, без системних проблем чи збоїв.

- У цілому нормально працюють всі системи,  приймальні комісії закладів вищої освіти, Єдина державна електронна база з питань освіти.  (((

Правда, є якісь індивідуальні особливості, які виникають по ходу –  бо країна в нас достатньо велика, людей і шишів багато. Тож  можуть виникати якісь тертя… На даний час вони успішно вирішуються», – сказав Олег Шаров.

 Тим часом у Рівненському державному гуманітарному університеті з самого ранку до приймальної комісії вишиковуються черги. Прошу прокоментувати ситуацію відповідального секретаря приймальної комісії Клавдію Джеджеру.

null
Клавдія Джеджера. Фото з мережі Інтернет

- Якщо вести мову про вступну кампанію у традиційному розумінні, то прийом заяв  документів від вступників розпочався 10 липня і наразі відбувається організовано, у звичному режимі: працюємо ми і без проблем працює Єдина державна електронна база з питань освіти.  

Водночас варто зазначити, що у цьому році багато ВНЗ, у тому числі й наш університет, взяли старт ще у травні, коли почали реєструвати заяви претендентів на вступ до магістратури з багатьох спеціальностей щодо складання єдиного вступного іспиту з іноземної мови (ЄВІ), а трохи пізніше приймати заяви та організовувати творчі конкурси для вступників на спеціальності мистецькі і фізична культура і спорт, що проходили з 1 по 10 липня.

- Що Ви можете сказати про новацію стосовно термінів проведення творчих конкурсів до початку офіційної вступної кампанії?

К. Д.: Ідея розробників умов прийому на навчання до закладів вищої освіти України в цьому році полягала в тому, щоб унеможливити орієнтацію закладів на попередні здобутки конкурсантів: результатах ЗНО, середньому балі документа про освіту. Тобто екзаменатори під час конкурсу мали враховувати лише рівень розвитку мистецьких або фізичних здібностей вступників.

При цьому претендувати на місця державного замовлення можуть тільки ті вступники на основі повної загальної середньої освіти (ПЗСО), які проходили творчий конкурс до початку прийому документів. Водночас інші, які не брали участі у таких вступних випробуваннях, мали змогу подати заяви до 16 липня і наразі цей термін продовжено до 22 липня.

Проте вони можуть бути зараховані лише на небюджетні місця.

На перший погляд, новація є позитивною. Але у цьому році вона недостатньо ефективна через те, що не всі вступники зорієнтувались у нових умовах вступу і були прикро здивовані тим, що позбавлені права вступу на місця державного замовлення. Були й випадки, коли під час подання електронної заяви претенденти обирали перший варіант, в якому висловлювали побажання брати участь у конкурсі на бюджетні пропозиції, хоча не мали для цього підстав.

- На які інші цьогорічні новації варто звернути увагу?

К. Д.: - Дуже позитивним є те, що в цьому році суттєво розширено терміни вступу на заочну форму навчання бакалаврату на основі повної загальної середньої освіти (ПЗСО). Так, кожного року до нас звертались ті, хто не встиг взяти участь у вступній кампанії в силу різних причин. Відтепер для таких вступників передбачено аж 5 сесій у липні, серпні, вересні, жовтні і листопаді. Тобто вступ і зарахування для них триватимуть до 30 листопада.

Досить чітко прописано право вступників до магістратури на основі здобутої вищої освіти рівня спеціаліста чи магістра вступати без єдиного іспиту з іноземної мови (ЄВІ) й обирати для себе зручний час від 10 липня до 30 листопада.

- Як і в якій формі вступники подають документи в цьому році?

К. Д.: Порівняно з минулим роком суттєвих змін не відбулось. Вступники на основі ПЗСО подають заяви в електронній формі, всі інші – в паперовій. Утім у правилах прийому передбачено значно більше можливостей для вчорашніх школярів подати документи і в паперовій формі. Ними можуть скористатись пільговики, які мають право на спеціальні умови вступу, особи без громадянства, а також ті вступники, в документах яких є розбіжності в даних, які подають іноземний документ про освіту або документ, виданий до запровадження фотополімерних технологій.

Паперові заяви можна подавати у випадку неможливості зареєструвати електронний кабінет або після завершення строків реєстрації електронних кабінетів після 30липня.

Варто особливо наголосити на тому, що факт подання електронної заяви не перешкоджає отриманню тієї чи іншої пільги стосовно вступу або зарахування на навчання. Абітурієнт може подати до приймальної комісії необхідні документи, які підтверджують його право на спеціальні умови вступу. На їх підставі приймальна комісія змінює його статус в ЄДЕБО.

Для того, щоб прискорити цю процедуру, раджу ознайомитись з переліком документів, необхідних для підтвердження пільг, які можна знайти на сайті міністерства освіти і науки України «Вступна кампанія - 2019» (рубрика «Інформація щодо пільг 2019») і на сайті нашого університету.

- На скільки спеціальностей і в скільки вишів можна подавати документи?

    К. Д.: - Така кількість є обмеженою лише при вступі на місця державного замовлення. При цьому межі встановлюються лише для спеціальностей (не більше 4-х) і заяв (не більше 7-ми). Що ж до кількості закладів, то їх може бути не більше 7-ми. Варто врахувати й те, що подання заяви на 1 спеціальність на денну і заочну форми навчання вважається поданням 2-х заяв.

- А як з пріоритетами?..

К. Д.: - Відповідь тут проста: зважено обирати спеціальності, не поспішати під час заповнення і подання заяв, вказувати першими ті спеціальності, які є найбільш привабливими, і ті заклади, в яких є бажання вчитись. Адже після рекомендації на державне місце нічого не можна буде змінити і треба буде або вчитись там, куди отримана рекомендація, або відмовлятись від державного місця.

Немаловажним під час вибору вишу є не лише його навчально-наукові показники, а й характеристики стосовно побуту студентів, студентського самоврядування, змісту студентського життя.

У нашому ж університеті практично всі бажаючі забезпечуються місцями в гуртожитках. Студенти беруть участь у роботі вченої ради, мають змогу розвивати свої здібності у різноманітних гуртках і клубах, долучитись до волонтерської діяльності і благодійництва.

- Яким чином абітурієнт може довідатися про результати вступу?

К. Д.: - Таких можливостей є кілька. Одну з них забезпечує система «Конкурс» (сайт www.vstup.info). У ній можна переглянути список вступників, які подали заяви у відповідний ВНЗ на ту чи іншу спеціальність і на певну форму навчання. З допомогою цієї системи можна також з’ясувати кількість балів вступників, розподіл заяв за конкурсними балами і пріоритетами, ліцензований обсяг (загальну кількість місць на відповідну спеціальність і державне замовлення для кожної з них).

Після 26 липня (дата оприлюднення рейтингових списків і рекомендацій вступників на основі ПЗСО на місця державного замовлення) у системі має з’явитись інформація про їх рекомендації і зарахування. Але передусім з такими списками і рекомендаціями краще знайомитись через сайт університету. Вони будуть викладені у терміни, встановлені правилами прийому.

- Що таке електронний кабінет вступника?

К. Д.: - Це персональна онлайн-сторінка вступника, з допомогою якої він може подати заяви і документи щодо вступу до певного вишу на відповідну спеціальність і форму навчання. Створити такий кабінет можна з власного персонального комп’ютера на сайті ЄДЕБО (vstup.tdbo.gov.ua) або безпосередньо у закладі вищої освіти, зокрема, і в нашому університеті.

Другий варіант - конструктивніший через те, що дає змогу уникнути багатьох труднощів і помилок, а також під час перебування у виші можна скористатись нагодою поспілкуватись з його представниками, більше дізнатись про обрані спеціальності, уточнити перелік та форми документів.

- Скільки заяв уже подано до РДГУ?

К. Д.: - Ця ситуація постійно змінюється.  Адже багато вступників подають електронні заяви, кількість яких помітно зростає.

Втім цьогоріч ми прагнемо повторити успіх минулого року, коли ми увійшли в ТОП-50 закладів України з найбільшою кількістю заяв.

- Представники яких регіонів в основному обирають РДГУ і чому?

К.Д.: - Звісно, це передусім мешканці Рівненщини, яких у нашому університеті найбільше. Серед наших вступників (а надалі й студентів) багато представників з сусідніх областей: Волинської, Тернопільської, Хмельницької та інших, які мешкають ближче до Рівного, ніж до своїх обласних центрів.

До речі, територіальна близькість - не єдиний мотив, що впливає на вибір вступників до РДГУ. В нашому університеті навчаються жителі зі Сходу і Заходу, Півночі і Півдня України. Адже впродовж багатьох десятиліть роботи РДГУ сформувались династії фахівців у різноманітних галузях, які передають естафету навчання у ВНЗ від одного покоління до іншого.

Ще одним вагомим аргументом на користь вибору РДГУ є успіхи його студентів і випускників, які надихають молодих людей на вибір нашого вишу, в якому поєднуються гуманітарні і точні науки, соціальні і природничі аспекти, підприємництво, культура і мистецтво.

 

За даними МОН України і приймальної комісії РДГУ


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews