Кореччина туристична: що варто відвідати у Новому Корці

20.07.2019 18:41   Опубліковано : Дарина Ясна
Джерело: RvNews

Церква в ім’я святих Чудотворців і безсрібників Кузьми і Дем’яна розташована Новому Корці. Про це йдеться на сайті Рівненщина туристична.

Стоїть на лівому березі Корчика на кручі, прямо навпроти Корецького замку, і є третьою церквою, яку побудовано на цьому місці. Час побудови першої невідомий, вона була збудована коштом парафіян і згоріла в серединні XVIII століття. У 1766 році було споруджено другу церкву, яку через 100 років розібрали як аварійну і в 1896 – 1897 роках збудували теперішню дерев’яну церкву в притаманному того часу синодальному стилі, яка за своїм зовнішнім виглядом вважається найгарнішою серед місцевих навколишніх церков.

null
Церква в ім’я святих Чудотворців і безсрібників Кузьми і Дем’яна. Фото з мережі Інтернет

Церква чималих розмірів, хрещата в плані, завершена одним верхом над навою. Висока дерев'яна дзвіниця підкреслює західний фасад храму. В кутах між вівтарем і бічними раменами нави прибудовані ризниці. На всіх кутах даху нави влаштовані вежечки, завершення яких аналогічно як верху нави тільки менших розмірів. У бічних раменах нави є додаткові входи. Церква святих Косьми і Даміана типова представниця «єпархіяльного стилю».

null
Церква в ім’я святих Чудотворців і безсрібників Кузьми і Дем’яна. Фото з мережі Інтернет

В радянські часи церква була зачинена. Богослужіння відновили у 1991 році. Належить до пам`яток архітектури місцевого значення.

null
Церква в ім’я святих Чудотворців і безсрібників Кузьми і Дем’яна. Фото з мережі Інтернет

В храмі є ряд давніх ікон серед них і ікона Кузьми і Дем’яна в честь якого освячено й престол святині. Всі вони твори іконописної школи волинських майстрів. В храмі заходиться точна копія ікони Пресвятої Богородиці «Почаївська».

 Джерело: https://korets.rayon.in.ua


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews