Вибір 2019: Зеленський – без гальм! У ВРУ вперше в історії однопартійна більшість

26.07.2019 10:23   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: НОВА...

Вибори також ознаменувалися ще одним історичним рекордом — дуже низькою явкою. На вибори прийшло менше половини електорату — 49,84% українців, - пише НОВА...

Вибори до парламенту відбулися. ЦВК дораховує попередні результати (остаточні будуть оголошені ближче до крайнього терміну — 5 серпня), але основні висновки вже можна зробити. ЗЕ-команда знову здобула перемогу, і цього разу вона просто рекордно переконлива. Вперше за всю історію парламентських виборів в Україні одна партія набрала настільки велику кількість голосів — за попередніми підрахунками ЦВК, президентська «Слуга народу» в новому парламенті матиме понад 250 депутатів.

Вона також уперше перемогла у всіх регіонах України — на Сході, Заході, в Центрі і на Півдні. Утім, в деяких областях вони все ж не стали першими: з незначним відривом на Львівщині перемагає «Голос» Вакарчука, а в Донецькій та Луганській областях — «Опозиційна платформа — за Життя» Бойка-Медведчука. На закордонному окрузі перемогла «Європейська Солідарність» експрезидента Порошенка.

Отож, вперше одній партії не треба думати, з ким формувати коаліцію. Це означає, що «слуги» можуть самі обрати прем’єра, уряд, Генпрокурора та голову СБУ. Для ухвалення таких рішень необхідні 226 голосів нардепів. Однак у планах президента є також змінити Конституцію, наприклад, зняти депутатську недоторканність. Щоправда, тут партії таки доведеться шукати союзників серед інших фракцій, адже такі зміни потребують конституційної більшості — 300 голосів. У цьому зарадити «слугам» може «Опозиційна платформа — за Життя» (попередньо 44 депутатські мандати) або коаліція фракцій «Батьківщини» (25 мандатів), «Європейської Солідарності» (24 мандати) чи «Голосу» (20 мандатів). Не будемо забувати і про пів сотні депутатів-самовисуванців та 10 представників інших політичних сил.

Вибори також ознаменувалися ще одним історичним рекордом — дуже низькою явкою. На вибори прийшло менше половини електорату — 49,84% українців. Порівняно з явкою 1994 р. (75,6%) — жахливий регрес.

Ще одне нововведення — вперше за законом про фінансування партій українці з бюджету фінансуватимуть політичні сили. І це будуть не лише п’ять партій, котрі подолали 5-відсотковий бар’єр та пройшли до парламенту. Окрім «Слуги народу», «Опозиційної платформи — за Життя», «Європейської Солідарності», «Батьківщини» та «Голосу» ми також наступних п’ять років фінансуватимемо «Силу і честь» Ігоря Смешка, «радикалів» Ляшка, націоналістів зі «Свободи», партію експрем’єра Володимира Гройсмана, а також проросійські «Опозиційний блок» Вілкула-Мураєва та «Партію Шарія». Всі ці партії подолали 2-відсотковий бар’єр. Шарій, наприклад, отримуватиме щорічно понад 12 мільйонів гривень з бюджету. І тут на думку лізе саркастичне — навіщо Путіну витрачатися?..

Уперше український парламент оновиться приблизно на понад 2/3 нардепів. І там буде темношкірий депутат! Це десятий номер списку «Слуги народу», срібний призер Олімпіади в Ріо’2016 з греко-римської боротьби та діючий спортсмен Жан Беленюк.

Щодо представництва Тернопілля, то, наприклад, наші мажоритарники оновилися на 4/5 складу. Лише Микола Люшняк знову переміг на 166-ому виборчому окрузі. Четверо інших — троє «слуг» Ігор Василів, Володимир Гевко і Андрій Богданець та самовисуванець Іван Чайківський зайдуть до зали під куполом уперше.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: НОВА...