Інноваційні методи діагностики туберкульозу та ВІЛ/СНІДу запроваджують на Рівненщині

27.07.2019 11:38   Опубліковано : Наталія Рівненська
Джерело: RvNews

Чумою 21 століття донедавна називали туберкульоз та ВІЛ/СНІД. Нині ж стереотипне визначення цих хвороб зруйноване. Медики стверджують, що велике значення в їх профілактиці – це діагностика на ранніх стадіях.

Тому важливо, щоб кожна людина усвідомлювала важливість обстежень та ведення здорового способу життя.

Саме про ефективні методи профілактики цих захворювань говорили під час обласної координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ- інфекції/СНІДу.

«Питання протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу є одним з пріоритетних напрямів державної політики у сфері громадського здоров’я. Загальнодержавною та обласною програмами передбачені і виконуються заходи щодо зниження рівня розповсюдження хвороб методами профілактики та лікування, догляду і підтримки людей. Особлива увага приділяється, насамперед, представникам груп підвищеного ризику», - зазначила Світлана Богатирчук-Кривко.

В цілому, як стверджують фахівці, з початку року спостерігається незначне зменшення як з виявлення, так і обліку ВІЛ-інфікованих – від 165 до 136 хворих.

Цього року на Рівненщині розпочали впровадження інноваційного методу діагностики ВІЛ- інфекції/СНІДу. Про його необхідність та переваги розповіла лікар-епідеміолог обласного центру громадського здоров’я Валентина Кравчук:

«Метод полягає у виявленні вірусу у новонароджених дітей від ВІЛ-позитивних матерів. Обстеження відбувається прямо в пологових будинках, що набагато пришвидшує діагностику. Так, крапля крові на сухому фільтрувальному папері доставляється поштою в лабораторію для визначення діагнозу. Така діагностика на Рівненщині проводиться з березня місяця. Станом на 1 липня обстежили 8 дітей, всі результати негативні, тобто у дітей не підтвердився вірус ВІЛ. У разі ж позитивного виявлення вірусу, ми робимо більш поглиблену діагностику та призначаємо лікування. Головне – чим раніше призначене лікування, тим краще збережене здоров’я дитини. Хвороба повністю не вилікується, але дитина буде менше хворіти».

Стосовно хворих на туберкульоз, то з початку року в області спостерігається підвищення захворюваності на туберкульоз приблизно на 10%. Кількість випадків зросла від 340 до 380. «Це пов’язано з тим, що первинна мережа закладів охорони здоров’я запрацювала ефективніше. Люди почали частіше звертатися до лікарів, а ті мають можливість діагностувати легеневу патологію на більш ранніх стадіях. У такому випадку вірогідність вилікуватися достатньо висока. Так, чутливий туберкульоз виліковується за 6 місяців, а мультирезистентний - до 24 місяців», каже обласний експерт хіміостійкого туберкульозу Валерій Тишковець.

Велику роль із виявлення хворих на туберкульоз відіграють й громадські організації. Про пілотний проект, який реалізує БФ «Наше майбутнє», розповіла його керівниця Людмила Рибчук:

«Вже рік ми втілюємо пілотний проєкт щодо оптимізації виявлення туберкульозу серед груп ризику і в їхній соціальній мережі. Головна мета – розширити коло контактних осіб. Це люди, які проживають безпосередньо із хворим на цю недугу. Торік ми обстежили 161 особу, з них виявили 6 позитивних випадків, тобто ці люди були інфіковані».

За її словами, фонд співпрацює з державними структурами, медиками, громадськістю. І це дає змогу активізувати профілактику та діагностування хвороби на ранніх стадіях.

Аби закріпити таку успішну роботу управлінців, медиків та громадського сектору на засідання координаційної ради прийняли рішення утворити групу з реалізації Стратегії адвокації, комунікації та соцільної мобілізації в галузі контролю над туберкульозом в Україні на 2019-2021 роки. До неї увійшли фахівці протитуберкульозного диспансеру, обласного центру громадського здоров’я та громадськість.

За матеріалами РОДА

null
 

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews