Спалах кишкової інфекції у тернопільському дитсадку ліквідували

30.07.2019 21:43   Опубліковано : Катерина Богуславська
Джерело: TeNews

Спалах кишкової інфекції у тернопільському дитсадку, який 12 липня виявили працівники обласного лабораторного центру МОЗ України, уже ліквідували. Про це повідомляють лікарі цього центру.

«Інформуємо, що спалах кишкової інфекції, який розпочався 12 липня 2019 року у дитячому садку м. Тернополя - ліквідовано. Причиною такого спалаху став норовірус. 

Захворіло 15 дітей, лабораторно діагноз підтверджений у 14 осіб. 

Хворим була надана своєчасна та кваліфікована медична допомога згідно виставлених діагнозів на підставі позитивних вірусологічних досліджень, які були проведені єдиною в області вірусологічною лабораторією Державної установи "Тернопільський обласний лабораторний центр міністерства охорони здоров'я України".

Під час проведення епідеміологічного розслідування встановлено ряд обставин та умов, що могли сприяти виникненню спалаху і поширенню інфекційного захворювання серед дітей. 

Одним із ймовірних факторів передачі міг слугувати нектар у пачці об'ємом 1 літр. Оскільки не виключено забруднення мікроорганізмами під час розливу. Із–за перешкоджань у проведені епідрозслідування не вдалось з'ясувати, як та в які ємкості його розливали, скільки часу зберігали, тощо.

Також, серед обставин, що сприяли виникненню спалаху є неврегульований питний режим; порушення щодо оформлення супровідної документації, яка засвідчує якість та походження харчових продуктів. Зокрема, відсутність дати виготовлення сметани не дозволило визначити терміну її придатності.

Хочемо нагадати, що за останні 3 роки, зареєстровано було ще два спалахи норовірусної інфекції в області серед вихованців організованих колективів, а саме в ДНЗ смт. Микулинці Теребовлянського району; ДП дитячому оздоровчому комплексі «Лісовий», с. Скоморохи Бучацького району. 

Вдруге під час спалахів норовірусної інфекції ймовірним фактором поширення збудника є використання харчових продуктів, що не відповідали вимогам щодо якості та безпечності. 

Не виключено, що аналогічна ситуація може повторитися. Адже, проблема безпечності харчових продуктів залишається не вирішеною», -повідомляють у Тернопільському обласному лабораторному центрі МОЗ України.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews