За 50 кілометрів від Тернополя на велетенському камені видовбані сходи і могильні ями

05.08.2019 13:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Файне місто

Чортів камінь. Знаходиться на височині, з якої відкривається мальовничий краєвид на Почаївську лавру.

Висота каменю – 17 метрів, ширина – 8-10 метрів.

Існує безліч легенд, пов’язаних з цим місцем. Згідно з однією з них, чорт хотів скинути на Почаївську церкву камінь, але не розрахував свої сили і впустив його саме на цьому місці. Ще одна версія – він все ж скинув цей камінь на церкву, яка стояла тут раніше.

Вершина каменю плоска, на ній видовбано шість могильних ям. Також було виявлено, що на Чортовому камені в дохристиянські часи знаходилося язичницьке капище.

На вершину Чортового каменю ведуть давним-давно видовбані сходинки. У XII столітті, за часів Галицько-Волинського князівства, поверху каменю була поставлена оборонна церква, зараз можна побачити на поверхні каменя сліди у вигляді пазів і канав. Якщо прикласти вухо до Чортового каменю, то можна почути церковний спів.

Навколо каменю збереглися козацькі хрести і надгробки, датовані XVII століттям. З 2007 року в селі Підкамінь, близько Чортового каменю проводиться щорічний етно-фестиваль “Підкамінь”. Основна мета фестивалю – привернення уваги до відтворення цивільними засобами архітектурних пам’яток, популяризація сучасної української музики в стилі фольк, і взагалі всього українського.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Файне місто