У Козові відбувся 4-й фестиваль «Коза-фест»

Не 33 корови, а 33 кози і «Червона шапочка»

13.08.2019 13:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Свобода

11 серпня у смт Козова відбувся 4-й фестиваль «Коза-фест». Фестиваль, який пройшов під традиційним гаслом «Де коза ходить, там добре земля родить!» став своєрідної родзинкою Козови. Сюди щорічно на фестиваль приїжджають багато гостей, щоб не тільки подивитися на пам’ятник козі, а й гарно і змістовно провести свій час. А от у смт Козелець Чернігівської області з пам’ятником козлу стався справжній скандал, ще дотепер після його встановлення тут тривають суперечки чи потрібен він містечку, з чиєїсь легкої руки його так і назвали «козел розбрату», які там вже фестивалі проводити. А добре було би, якщо би в один день у Козові «Коза-фест», а в Козельці – «Козел-фест» ще й прямий відеозв’язок встановити… Зрештою, ми маємо свій Козлів і дарма, що без пам’ятника цій тварині.

Але повернемося до нашого рідного – Козівського, тим більше, що фестиваль єдиний в Україні, де дійовими особами є кози. Вже традиційно під час фестивалю Козова стає справжнім центром козярства та народних промислів. У неділю сюди крім місцевих жителів, завітало й багато гостей, туристів, щоб подивитися на таке оригінальне дійство за участю кіз та цапків. Найбільше тішилася дітвора. Адже тут працювало багато атракціонів, проводилися найрізноманітніші конкурси і найголовніше – парад кіз.

Загалом, у фестивалі взяли участь 33 кіз. Пригадалися рядки пісні з кінофільму «Мері Поппінс, до побачення»: «Тридцять три корови, вірш народився новий, як стакан парного молока». Господарі тварин намагалися якнайкраще одягнути та прикрасити своїх улюбленців, що їм неабияк вдалося, їхньому вмінню могли б позаздрити модельєри та перукарі. Перемогу здобула та коза одяг якої був найоригінальнішим, господиня назвала її – «Червона шапочка».

Розважальна програма тривала, дитячий театр «Дивосвіт» показав виставу, гостей та учасників дійства розважали гурт «Фіра», Ольга Монастирська та місцеві артисти, які продемонстрували свій талант та вміння. Найбільше вдячних слів пролунали на адресу організаторів цього величного дійства.

Фестиваль завершився, дні все більше до осені повертають, так і кози відзимувавши чекатимуть наступного фестивалю, щоб гордо трясти бородою під час їхнього козячого параду. А святкування ще раз продемонструвало, що фестиваль «Коза-фест» – це справжнє унікальне фольклорне аграрно-мистецьке, родинне свято, де не тільки парад кіз проводять, а й місцеву селянську продукцію популяризують, як кажуть «Свій до свого, по своє!». 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Віктор Кулик


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Свобода