“Місто моє розстріляне” – книгу Хаї Мусман про довоєнне Рівне презентували минулого тижня

13.08.2019 13:50   Опубліковано : Галина Данильчук
Джерело: RvNews

Побачило світ унікальне видання: переклад  українською мовою книги спогадів рівнянки Хаї Мусман “Місто моє розстріляне”. Ще одним свідченням трагедії євреїв Рівного у часи Другої світової війни стала ця книжка.

Цю невеличку, але глибоко трагічну і ємнісну у своїй правді книжку презентували в Рівному сподвижники Громадської організації “Мнемоніка” в рамках проекту “Реанімована пам’ять”.

null
 Фото Галини Данильчук

Уперше книга вийшла російською мовою у США в 1994 році. Переклад на українську здійснив викладач РДГУ Дмитро Аладько, а народжувалася вона в Рівненському видавництві “Волинські обереги”.

null
Дмитро Аладько. Фото Галини Данильчук

На презентацію зійшлося чимало рівнян різного віку. Прибули навіть гості з інших міст, зокрема – із Житомира та Києва. Донька авторки Рахель (Рейчел) Кельмансон, яка мешкає у США, взяла участь у презентації через скайп-зв’язок. Пані Рахель дуже тепло розповідала про свою маму, ілюструючи розповідь довоєнними та післявоєнними світлинами своїх батьків. Вона наголосила, що саме ця книжка була для неї найголовнішою з усіх її численних книг, статей і публікацій.

null
Хая Мусман. Фото 2010 р. - з родинного архіву

 

null
На Скайт-зв'язку  дочка Хаї Мусман, пані Рахель (Рейчел) Келмансон. Фото Галини Данильчук

Хая Мусман, яка народилася в Рівному в 1922 році і в перші дні війни 1941-го залишила місто своєї юності, пройшла нелегкий життєвий шлях. Ця жінка завжди залишалася борцем, долаючи численні життєві проблеми і відстоюючи лише добро і правду. Хая Мусман була високоосвіченою, інтелектуальною, багатогранною особистістю. Її пристрастю була історія і це знаходило відбиток у багатьох працях.

Хая Мусман проявила себе як фаховий юрист-адвокат. Вона знала до десяти мов. Її життєві дороги пройшли від Рівного через Росію, Середню Азію, і знову повернули до Рівного після Другої світової. Саме в Рівному вона зустріла свого чоловіка Гігу Тамаріна, тут народилася її донька. Якийсь час сім’я мешкала у Львові, а потім у Москві. У 69 років, втративши чоловіка, з донькою і онукою емігрувала за океан. Знову почала вчитися, опановувала англійську мову і досягла нових успіхів у науковій і журналістській діяльності. У 2015 році Хаї Мусман не стало.

null
Фото Галини Данильчук

Її книжка повертає нас у Рівне міжвоєнної доби. Разом з маленькою дівчинкою Хаєю ми простуємо старими вуличками на Волі, знайомимося з учнями єврейської гімназії “Тарбут”, дізнаємося про відомих рівненських лікарів Сегала і Ромського. Вона згадує дитинство, яке минуло в бідноті і любові, серед таких, як і вона, єврейських, українських, польських дітей із сімей, що не мали великих статків. Але увесь цей світ її дитинства розчинився в імлі кривавого жерла війни, що має назву Голокост.

Розстріляне місто її дитинства – трагедія, що жила в її серці усе життя, – викладена на сторінках книжки, що тепер буде ще одним документом, що звинувачує і проклинає нацизм.

А директор ГО “ЦСПП “Мнемоніка” Максим Гон зазначив: “Це книга-реквієм про людей, які визначали довоєнний соціокультурний простір Рівного, який зник у листопадові дні 1941 року”.

null
Максим Гон. Фото Галини Данильчук

Усі учасники презентації отримали книгу в подарунок та мали можливість поспілкуватися по Скайт-зв'язку з дочкою Хаї Мусман, пані Рахель (Рейчел) Келмансон, яка мешкає у Нью-Йорку США.

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews