На Рівненщині троє дорослих осіб отруїлися блідою поганкою

14.08.2019 21:50   Опубліковано : Любомир Тлумак
Джерело: RvNews

Грибний сезон щойно стартував. Але вже зареєстровані перші жертви «тихого полювання».

Зокрема, троє осіб поступили на лікування в реанімаційне відділення Березнівської центральної районної лікарні з приводу грибного отруєння. Встановлено, що дорослі особи, які працюють охоронцями на підприємстві, вживали дикорослі гриби, зібрані на території Березного. Чоловіки сказали, що споживали білі гриби, сироїжки, гриби-рядовки. Проте серед залишків грибів було виявлено бліду поганку.

Тим часом фахівці Держпродспоживслужби нагадують основні правила попередження отруєння грибами. А оскільки  гриби – це харчовий продукт, який важко перетравлюється, то  споживати їх можуть лише здорові дорослі люди.

В Україні, до речі, близько 80-ти видів неїстівних шапинкових грибів. Приблизно 20 з них – особливо небезпечні для життя людини.

Отож щоб не отруїтися дикорослими грибами:

  • найкраще слід відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Якщо Ви все ж відправилисьь у ліс збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне:

  • ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте, остерігайтеся пластинчатих грибів;
  • не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
  • під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду і накопичує токсини;
  • уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
  • не вживайте сирих грибів;
  • відібрані гриби спочатку промийте і відваріть кілька разів у підсоленій воді протягом 30-ти хвилин;
  • готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби;
  • гриби – не дитяча їжа. Тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним і жінкам, які годують груддю;
  • ніколи не застосовуйте „домашніх” методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є в їстівних та отруйних грибах. А колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, що також міститься в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

  • негайно викликайте “швидку допомогу”. До її приїзду промийте шлунок 1-2-ма літрами розчину марганцівки або сольового розчину, зробить очисну клізму, пийте якомога багато рідини;
  • навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи;
  • недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила в організм.

Запам'ятайте: ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

 За матеріалами Держпродспоживслужби України


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews