Підзамочківський замок: Пиво на живій воді та скарби магнатів Потоцьких

20.08.2019 22:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: TeNews

Підзамочок-замок або Підзамочківський замок — фортифікаційна споруда, пам'ятка архітектури національного значення. Замок розташований н на плоскогір'ї на стрімкому лівому березі річки Стрипа на західній околиці села Підзамочок Бучацького району Тернопільської області, на північ від міста Бучач.

Замок, що створив село

Підзамочківський замок закладений 1600 року за сприяння власника навколишніх сіл Яна Кшиштофа Бучацького (Творовського), про що свідчить збережений напис над головною в'їзною брамою; тут також є герби засновників замку.

З давніх-давен був створений тільки замок, проте потім навколо замку почали облаштовуватися охоронці, які хотіли жити зі своїми родинами ближче до палацу. Згодом населення збільшувалася і утворився Підзамочок. Так замок створив ціле село.

Підзамочківський замок є зразком новітніх віянь в будівництві фортифікаційних споруд, які були розпочаті в 15 столітті в Італії, а потім поширилися по всій Європі. Замкові стіни порівняно невисокі (4-6 м), товщина їх – більше метра.

За формою фортеця наближена до п’ятикутника, який різко звужується на півночі. Дві найкоротші сторони – північна та південна – служили найбільш важливими оборонними вузлами.

У південно-західній частині замку між двома п’ятикутними баштами збереглися ворота з оригінальною гербовою композицією з зовнішньої сторони і так званою «таблицею» в стилі ман’єризму. Між вежами над проїздом воріт – кам’яний прохід для захисників фортеці.

На сьогодні залишки замку представляють перехідний етап до будівництва регулярних укріплень протибастіонного типу на подільських землях.

Пиво на живій воді

У 1676 році Підзамочок-замок зруйнували турецькі війська. Відтоді як оборонну споруду його не використовували; частково переобладнали під житло. До середини XVIII ст тут селилися місцеві можновладці. За часів Австрії, як і багато інших укріплень Галичини та Поділля, замок почав розбиратись на господарчі та виробничі споруди. У XIX столітті при Підзамочку-замку функціонувала папірня, яка працювала на енергії води. Також, як і  інших замках регіону, у Підзамочку діяла пивоварня. Пиво з Підзамочку відрізнялося чудовим смаком через особливу місцеву воду, яку називали “живою”.

У пошуках скарбів

Підзамочок-замок найбільше відомий своєї легендою про скарби. Ця легенда щороку «кличе» у село азартних людей та шукачів скарбів.

З давнини побутують легенди про неймовірну кількість підземних ходів під мурами замку. В одному з них сховано скарби магнатів Потоцьких. Шукають скарби вже кілька століть. У наш час руїни у Підзамочку досліджувалися спеціалістами інституту Укрзахідпроектреставрація, було розроблено проект комплексної відбудови твердині. Заплановано навіть відбудувати палац та відродити парк.

Тому важливо привернути максимальну увагу суспільства до Підзамочок-замку, щоб тут якнайшвидше почалися відновлювальні роботи. Це одна з місій проекту «Подорожуй з Тернопільським» від торгової марки пиво «Тернопільське». Тож привертаючи увагу до замку, ми не лише пізнаємо нове, але й сприяємо добрій справі.

null

 

null


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews