Рівняни зможуть подавати заявки ОСББ на відшкодування до «Укргазбанку»

22.08.2019 12:13   Опубліковано : Вікторія Синиця
Джерело: RvNews

Фонд енергоефективності та «Укргазбанк» почали фінансове партнерство з енергомодернізації багатоповерхівок. Це перший український банк, заявку якого схвалили Фонд енергоефективності та IFC – International Finance Corporation.

Підписання угоди – один з кроків, що фіналізує трирічну роботу, яку Уряд проробив для запуску Фонду енергоефективності. Тепер для всіх ОСББ відкривається реальна можливість участі у Програмі Фонду, можливість отримати кошти на проведення термомодернізації будинків, а далі – економити енергоспоживання та зменшувати плату за комунальні послуги.

Це лише перша угода. Планується, що в найближчі 5 років Україна матиме 7 банків-партнерів. Вони стануть фронт-офісами, через які ОСББ отримуватимуть гранти. Це прозорий і ефективний механізм, який працюватиме за європейськими стандартами.

Банки-партнери будуть «єдиним вікном», до якого ОСББ зможуть подавати заявки на часткове відшкодування енергоефективних заходів.

«Укргазбанк» вже бере участь в реалізації пілотного проекту з енергомодернізації багатоквартирних будинків «Перші ластівки», що реалізується з метою підвищення енергоефективності житлових будинків, щоб допомогти українським сім’ям заощаджувати на комунальних послугах.

Співпраця між Укргазбанком надає можливість для початку прийому заявок від ОСББ для фінансування проектів з енергоефективності у багатоквартирних будинках в рамках програми «Енергодім».

Починаючи з вересня ОСББ зможуть подавати заявки для участі в Програмі та отримувати часткове відшкодування витрат на енергоефективні заходи.

«Енергодім» - програма часткового відшкодування витрат для реалізації заходів з енергоефективності в багатоквартирних будинках, участь в якій можуть брати ОСББ. Енергомодернізація багатоповерхівок в Україні забезпечить зменшення рівня енергоспоживання та викидів СО2 у житловому секторі.

Довідково

Фонд енергоефективності надає підтримку об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) для впровадження енергоефективних заходів шляхом надання грантів та запровадження комплексних технічних рішень з врахуванням кращих європейських практик з енергомодернізації будівель.

Програма «Енергодім» передбачає часткове відшкодування витрат на заходи з енергоефективності у розмірі 40% вартості прийнятних заходів/робіт для пакету «Легкий» та 50% для пакету «Комплексний».

 Передбачається досягнення середнього рівня економії споживання енергетичних ресурсів за сукупністю всіх проектів, що фінансуються в рамках цієї Програми принаймні у 20 %.

Програма «Енергодім» діє на всій території України, окрім тимчасово окупованих територій.

Діяльність Фонду фінансується за рахунок коштів Держбюджету України, фінансової підтримки ЄС та Уряду Німеччини.

Програма Фонду енергоефективності реалізовується у співпраці з Міжнародною фінансовою корпорацією – IFC, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та Програмою розвитку ООН (ПРООН).

За матеріалами прес-служби РОДА


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews