Як у «кримінальної столиці» Франції мандрували тернополянки

27.08.2019 11:43   Опубліковано : Олена Мудра
Джерело: TeNews

Заснований в 600 році до нашої ери Марсель є найстарішим містом у Франції. Перша назва міста - Массалія, колись тут була антична колонія. То б то Марсель практично ровесник Рима. Сьогодні Марсель портове місто, столиця Провансу, друге за чисельністю населення місто Франції після Парижа. Тернопільські мандрівниці Ореста та Томара Дешеві поділились своїми враженнями від відвідин міста. Хоча  до Марселю ходять швидкісні потяги, тернополянки з Ніцци до міста добирались автостопом. Українці неодноразово віртуально знайомились з Марселем, адеж саме тут проходили події комедійного фільму "Таксі". Яким є місто насправді дізнавались тернополянки.

Ореста Дешева: "Марсель - місто, прямо скажу, не дуже туристичне. У відгуках його називають брудним, кримінальним, порівнюють зі смітником. І, насправді, місто шумне. Зразу в очі кидається велика кількість кольорового населення. Але ми спокійно прогулялися по набережній, подивились накораблі, повечеряли в місцевій кафешці, знайшли найдешевший акційний готельчик. З самісінького ранку ми знову знайомились з Марселем. І зі всіх французьких міст і містечок Марсель мені таки запам'ятався найбільше - це по-справжньому живе місто, у якого є характер і яскрава індивідуальність. Так, тут не дуже чисто і дійсно багато мігрантів, але проте щосили кипить життя і багато чого цікавого.

У Марселі знаходяться три собори. Найкрасивіший з них - собор Нотр-Дам-де-ля-Гар. Він височить над містом на пагорбі висотою 162 метри. Відмінною рисою собору є 63-метрова скульптура "Бон Мер". Статуя Мадонни виконана з міді і покрита шаром позолоти. Але під регулярними опадами, сонячним світлом і іншими погодними неприємностями позолота поступово стирається. І тоді скульптуру золотять знову. Тому її блиск сяє в будь-яку погоду. Скульптура встановлена на дзвіниці, тому її видно з будь-якої точки Марселя. 

Туристами місцеві жителі не зіпсовані - коли намагаєшся заговорити англійською мовою, ніхто не робить круглих очей і не намагається тебе ігнорувати. Хоча, моя французька теж знадобилася. Так, за фотоапаратом краще стежити і ближче до вечора, особливо темними вуличками не гуляти, але ж так воно майже в будь-якому мегаполісі. 
Я впевнена, що якщо бути пильним і не ловити гав, то по місту можна вільно гуляти, нічого не побоюючись.

В порту можна побачити безліч людей, що ходять з піднятою вгору головою. Ми це вже бачили в передачі «Орел і решка». Над набережною величезний дзеркальний навіс. Усі себе шукають в відображенні. 

З того, що ми оглянули, ми зробили висновок: в Марселі йде вічне будівництво. Багато вулиць перекопані, перекриті. Але жодного робочого або бригади ми на вулицях не бачили. Незважаючи на усі відгуки, на напруженість і пильність у цьому французькому мегаполісі, я б сюди ще із задоволенням повернулася, адже Марсель - такі місто з характером."

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

фото: Ореста та Тамара Дешеві


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews