Її руки і на фортепіано грають, і картоплю збирають

28.08.2019 20:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Свобода

Наталя Стець зі Шманьківчиків Чортківського району відома за межами нашого краю співачка, композиторка, учасниця багатьох всеукраїнських та міжнародних конкурсів і як вокалістка, і як член жюрі та ведуча різних мистецьких імпрез. Також Наталя Григорівна -викладачка вокалу й диригування Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу ім. О. Барвінського. А ще вона – хороша дочка, дружина, мама і господиня, яка разом зі своєю родиною обробляє 20 гектарів землі.

Народжена, щоб співати…

Наталя Стець закінчила Чортківську музичну школу за класом акордеону, Тернопільське музичне училище за класом диригування та  Прикарпатський педагогічний університет. Наталя Григорівна – лауреат 6-го Міжнародного студентського фестивалю «Лесина пісня» у Луцьку та Всеукраїнського фестивалю «Перлини сезону» у Києві, дипломант ІІІ Міжнародного конкурсу молодих виконавців української естрадної пісні імені Володимира Івасюка, лауреат других премій Міжнародного конкурсу української естрадної пісні «На хвилях Світязя» і Всеукраїнського фестивалю естрадної пісні «Шанс-2000» у Миколаєві. Володар Гран-прі Х Всеукраїнського фестивалю мистецтв «Пісенні Медобори – 2013» і переможець ХІ Всеукраїнського фестивалю-конкурсу народної творчості аматорських колективів та виконавців «Слобожанський Спас». Виступала у Польщі, Італії, Чорногорії, Угорщині.

Нагороджена почесними грамотами Міністерства освіти України, Міністерства культури та туризму, грамотами обласного та районного рівнів. Найцінніша – остання, яку отримала у березні цього року від Верховної Ради України.

«Мого серця чистий камертон»…

Репертуар Наталі Григорівни Стець дуже багатогранний. Він містить не лише відомі народні та естрадні українські пісні, а й авторські, що написала на слова місцевих поетів  Р. Обшарської, Р. Пахолка, П. Діденка, В. Підгурського, І. Левка та інших. Відтак вона видала авторські збірки пісень: «Мого серця чистий камертон» та «На снігу білім червоні плями…», а ще диск «Щастя вам бажаю» з 20-ма авторськими піснями.

У червні 2017 року пані Наталя дала великий  сольний благодійний концерт у Чорткові. А скільки пісень нею співано-переспівано на різних мистецьких заходах у навколишніх містах і селах – важко й перелічити. Нині участь у концертах співачка бере разом зі своїм таким же талановитим сином Віктором Сов′яком, що закінчив  Львівську музичну академію ім. М. Лисенка за спеціальністю «Оперний вокал».

– У паспорті моє прізвище також Сов′як– каже Наталя Григорівна. – Але сценічне залишила Стець. Це – як бренд.

У доброго чоловіка і жінка співатиме…

– З чоловіком ми познайомилися у 1990-х, — каже пані  Наталія. — Тоді поїхали за кордон перепродували товари. Купили “Жигулі” на двох. Приїхали  машиною додому. А як ділити?  Вирішили одружитися.

– Спів у неї безплатний, — жартує  чоловік Володимир. — Хто буде за нього платити? Мусимо працювати на землі. Та й грошей треба було  на піаніно, якому понад 100 років. У вільний час Наталя виграє на німецькому “Шидмайєрі”. І на сцені, щоб мати гарний вигляд потрібні розкішні костюми.

Зауважую, що у жінки і одяг гарний, і нігті акуратно нафарбовані. Запитую, як з такими на полі працюється.   «Граю на фортепіано, не можу бути з неакуратними, – каже вона. –  А до сценічного вбрання і нарядних суконь ставлюся по-філософськи, адже їх часто змінюю на робочий одяг. Так навіть цікавіше жити…

Працюючи на полі, співаємо…

Співачка, композитор та викладачка Наталія Стець не цурається фізичної праці. Більше того, вона любить вирощувати картоплю, капусту, огірки, помідори, моркву й іншу городину.

- 20 гектарів поля для нашої родини – не проблема, ми всі трудимося разом, злагоджено і залюбки. Працюючи на полі, співаємо…

Влітку та восени сім′я везе вирощене на ринок. А у  місцевій старовинній панській гуральні взимку зберігає тонни капусти, у трьох домашніх великих підвалах – картоплю.

- Мій чоловік закінчив Львівський торгово-економічний інституут, – розповідає Наталя Стець. – Тож торгівля йому близька. Городину він продає на базарі. Я часом торгую помідорами чи капустою,не соромлячись. Бо це – моє, вирощене власними руками. Отож, удень тяжко працюю біля землі, а ввечері співаю чи на фортепіано граю…

Жінка розповіла, що її сільська родина уже активно збирає врожай, що непогано вродили цього року огірки, помідори та рання картопля. У вересні ще треба буде зібрати пізню картоплю, а у жовтні-листопаді – пізню капусту, переорати поле і чекати до весни…

До слова, у 2014 році співачка брала участь у львівському музичному відборі талантів на «Х-фактор». Пройшла відбір, але картопляно-капустяні поля нагадали, що нема часу на такий довготривалий музичний конкурс. Тоді залишила цю затію. Однак жага до творчих перемог знову взяла своє і нещодавно вона  вирішила взяти участь в одному із всеукраїнських шоу, назву якого поки не розголошує. Попередні прослуховування пройшла успішно. Тепер залишається одне – співати. Та так, щоб аж луна йшла…

Галина ВАНДЗЕЛЯК


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Свобода