Тарас Демкура

Тарас Демкура

Віце-президент Міжнародної торгової палати ICC Ukraine, міжнародний експерт з рекомендаційного маркетингу, кандидат економічних наук, підприємець, меценат

Післявідпустковий синдромом? Ні, не чули! Топ-6 особистих порад, як швидко «увійти в русло» після відпочинку

02.09.2019 13:04   Автор : Тарас Демкура
Джерело: TeNews

От і перегорнули ми ще один аркуш календаря. Літо залишилося у яскравих спогадах та на душевних фото. Знаю, що чимало людей після відпусток та відпочинку мають певні труднощі з налаштуванням на робочий лад. Так було й у мене. Відсутність бажання виходити на роботу після відпустки підтвердили майже 50% опитаних кадровим порталом hh.ua. У психологів навіть існує таке поняття, як «післявідпустковий синдромом», який, згідно з результатами досліджень, спостерігається особливо у вчителів, лікарів та бізнесменів. Чи знайомий вам це стан? Бувало? Зараз «післявідпустковий синдромом» мене вже не турбує. Для себе я знайшов кілька лайфхаків, які допомагають швидко «входити в русло» після відпочинку.

  1. Рекомендую не використовувати одразу усю відпустку для службовців, а підприємцям розділити свій відпочинок на декілька частин та відвідувати різні локації. На думку психологів, краще відпочивати «порціями»: по 4-5 днів у різні пори року. Так ви не надовго «випадатимете» зі своїх важливих справ, цього часу достатньо для перезавантаження, така система також дає можливість відпочивати частіше.
  2. З подорожей краще за все повертатися заздалегідь, щоб спокійно розібрати валізи, зробити деякі домашні справи й відпочити від дороги.
  3. Ще один цікавий лайфхак – повертатися до справ не в понеділок, а, наприклад, у четвер або п'ятницю. Так перший робочий тиждень стане умовно коротшим.
  4. Спробуйте день-два працювати в помірному темпі, а не кидатися «зробити все і одразу». Так ви зможете знизити стресове навантаження на організм, дати собі можливість адаптуватися.
  5. Складіть план майбутньої роботи. Ми з дружиною ще на відпочинку склали «дорожню карту» на вересень – листопад. Це допоможе об'єктивно визначитися, які завдання потрібно виконати негайно, а які можуть почекати. Крім того, у перший робочий день після відпустки краще не приймати відповідальні рішення: якщо це можливо, варто відкласти їх на кілька днів пізніше.
  6. Поділіться з партнерами приємними враженнями, світлинами, таким чином ви заново переживатимете всі приємні моменти відпустки та отримаєте додаткову дозу позитивних емоцій.

Справитися з «післявідпусковим синдромом» − це і вчасно його попередити. Фахівці Міжнародної рекрутингової компанії дали кілька порад для збереження work-life балансу при поверненні до робочого ритму. Спеціалісти радять більше турбуватися про себе. В умовах ділового життя ми часто забуваємо про те, що наше добробут, особисті прагнення і відносини з близькими є не тільки аспектом особистого життя, а й важливим чинником робочого успіху. Не слід нехтувати власним здоров'ям і особистим розвитком. Для work-life балансу треба включити у своє життя щось крім роботи – спорт, хобі, регулярні прогулянки або зустрічі з друзями. Також варто достатньо часу приділяти своїм захопленням, спортивним заняттям або просто відпочинку. Не можна, щоб після відпустки робота поглинула вас повністю. Навіть якщо ви «трудоголік» і звикли працювати багато, все-таки варто приділяти в 1,5-2 рази більше часу відпочинку й улюбленим заняттям, плануйте осінні вікенди з рідними та близькими.

Нехай ваша осінь буде мега-продуктивною, насиченою на цікаві події, зустрічі, нові корисні знайомства! Зробіть своє особисте життя в стилі ЕСО зі створенням правильної екосистеми цінностей!

Тарас Демкура, 
віце-президент Міжнародної торгової палати ICC Ukraine, 
міжнародний експерт з рекомендаційного маркетингу, 
кандидат економічних наук, підприємець, 
меценат


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews