Підземний оптимізм: найдовша печера Євразії

07.09.2019 09:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Край

Розташована у Борщівському районі Тернопільщини печера «Оптимістична» є не лише найбільшою печерою України. Це підземне «місто» занесене до Книги рекордів Гіннеса як найдовша у світі гіпсова печера, найдовша печера Євразії та п’ята за довжиною серед печер світу.  Відома сумарна довжина її ходів становить понад 260 км, при цьому до кінця вона все ще не розвідана.

Печеру було виявлено у 1965 році спелеологами львівського клубу «Циклоп» за допомогою місцевих хлопчаків з села Королівка. Уже тоді фахівці клубу передбачали, що вона може бути дуже великою. Колеги з інших міст скептично ставилися до їх ідеї, називаючи львів’ян «оптимістами» – відтак печеру вирішили назвати «Оптимістичною». Назва виявилася вдалою, оскільки дійсність перевершила найбільші сподівання спелеологів.

Печера закладена у 20-25-метровій товщі гіпсів на глибині 60-80 метрів. Складається вона з 15 відносно ізольованих районів, зв’язаних між собою одним або кількома ходами.

На нинішній день було проведено понад 260 експедицій у печеру, у тому числі міжнародних. У печері влаштовано 15 базових таборів.

Фото: Роман СОЛОМОНЮК


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Край