8 вересня Борщів запрошує на Всеукраїнський фольклорно-мистецький фестиваль «Борщівська вишиванка» та гастрономічний – «Борщ’їв-2019»

07.09.2019 13:43   Опубліковано : Катерина Богуславська
Джерело: TeNews

У неділю, 8 вересня, в Борщові відбудуться фольклорно-мистецький фестиваль "Борщівська вишиванка" та гастрономічний – "Борщ’їв-2019".

"Борщівську вишиванку" організовують уже 12 років поспіль. На святі проведуть семінар-лекцію на тему "Збереження борщівської народної сорочки у етнокультурному просторі України", презентують книжку "Борщівська народна сорочка: експедиційні матеріали та приватні колекції" за участю лауреатів Всеукраїнської літературно-мистецької премії ім. братів Левка і Богдана Лепких.

Також експонуватимуть етнографічну виставку "Борщівська народна сорочка" з фондів місцевого музею, виставку вишиванок сіл району, об’єднаних територіальних громад "Вишиванка, мов пісня, з далеких століть", та покажуть документальний фільм "Борщівська сорочка. Коріння сили", створеного за підтримки Українського культурного фонду.

На фестивалі діятиме й етнографічна локація "Чорна борщівська сорочка – роду мого оберіг", відбудеться театралізоване дійство,  відтворюватимуть стародавні обряди, виконуватимуть пісні  та танці, які здавна прижилися на Борщівщині. 

У рамках фестивалю борщу "Борщ’їв-2019" – відбуватиметься майстер-клас із приготування борщу. Готуватимуть страву господині із понад 50 сіл району. Вони представлятимуть борщ за славними рецептами. І, традиційно, на вогнищі у великому казані варитимуть борщ, яким пригощатимуть гостей свята.

На фестивалях виступатимуть обрядово-фольклорні, хорові, хореографічні, інструментальні колективи, сольні виконавці з концертною програмою, у якій братимуть участь майстри сцени із Національного академічного гуцульського ансамблю пісні і танцю "Гуцулія", ансамблю української пісні "Гуляй душа" з Києва, гурту "Гардамани", народного аматорського ансамблю танцю "Любисток" із Тернопільщини.  Про це  розповів начальник управління культури облдержадміністрації Григорій Шергей.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews