Учні школи на Тернопільщині, яка згоріла дотла, тепер навчаються у школах 4 сіл, навіть на Львівщині

15.09.2019 23:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Доба

Учні школи, у якій наприкінці серпня сталась пожежа, продовжили навчання в сусідніх селах, навіть в іншій області. До рідного навчального закладу навідуються.

За словами Ольги Хоми, перед початком навчального року збиралась комісія, яка вирішила, що учні початкових класів відвідуватимуть Гарбузівську школу. Однак свято 1 дзвоника більшість учнів відзначили на Львівщині, пише 0352 з посиланням на МедіаТОР.

«Навчальний заклад у с. Здвижень Львівської області відвідує 21 учень, 3 дітей – у с. Ратищі, 5 – у с. Перепельники, а ще 3 повернулись до рідного с. Гарбузів, де відновили діяльність початкової школи. Здвиженський заклад за 7 кілометрів обрали батьки, бо вважають, що діставатись туди комфортніше. Зборівська міська рада укладає договір з Бродівським районом про те, щоб наші діти продовжували там навчання, та організували довіз шкільним автобусом», – розповіла секретарка Зборівської міської ради Ярослава Білан.

Директорка Манаївської школи Інна Сеньків продовжує виконувати свої обовʼязки, оскільки школу не ліквідували, а лише призупинили її діяльність.

«Батьки боялись великої відстані до інших сіл, а до цієї школи – рукою подати. Можна приїхати навіть трактором чи кіньми. Завдяки довозу із занять молодші діти повертаються близько 13.30, старші – о 15.30 годині», – каже директорка Інна Сеньків.

Жінка розповідає, що була на святі 1 Дзвоника зі своїми учнями, тепер майже щодня з ними бачиться, бо проходять біля її будинку та розповідають про щоденні пригоди.

«Я цікавлюся, як у них проходять уроки, що їли. Кажуть, там їх добре прийняли, вчителі хороші, та до рідної школи приходять щодня. Питаю: чому ви йдете? На це відповідають: «Трішки навідаємось, аби вона не думала, що ми про неї забули. Пообіцяйте, що наступного 1 вересня ми повернемось», – каже директорка Інна Сеньків.

У Гарбузівську школу, за рішенням комісії, мали перейти і 5 педагогів із Манаївської ЗОШ, однак вирішили по-різному. Як повідомила секретарка Зборівської міської ради, тим, що залишились при школі, виплачують середньомісячну зарплату, дехто працює в інших селах.

«Міська рада пропонувала вакансії для невлаштованих вчителів у Зборові, але вони відмовлялись. Наше село віддалене від району – добиратись дорогою з вибоїнами – 1,5 години, зимою закурює дорогу», – каже Інна Сеньків.

Чи можна відбудовувати школу після пожежі і скільки це коштуватиме, мають встановити експерти. До зими в Манаєві хочуть відновити знищений дах. Усі речі, які вдалось врятувати, зберігають у Будинку культури. Причину нічної пожежі у школі встановлює слідча група Зборівського відділення поліції ГУНП України в Тернопільській області. Поки працює поліція, інших працівників не допускають, тому експерти не визначили рівня збитку, – кажуть у міській раді.

«Висновків експертів, які оглядали навчальний заклад, ще нема. Попередня причина займання, яку нам озвучили, це коротке замикання», – повідомила начальник Управління освіти у Тернопільській області Ольга Хома.

У селі сподіваються, що школу відновлять, бо хочуть, аби їхні діти навчались вдома. 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Доба