Як живуть ОТГ: «рехворми» по-борсуківськи

20.09.2019 19:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: lannews.net

Доброго дня, редакціє, дорогі читачі! Всі ми добре знаємо про дві проблеми, що є в Україні: дурні і дороги. Про перших пізніше, а про дороги – буквально два слова, - пише lannews.net.

Хочу звернутися до голови агрофірми “Горинь” О.А.Гасюка. Шановний Осипе Амброзійовичу! Виявляється, за словами господаря І.Друзя, дорога Борсуки-Синівці, що відремонтовано минулого року, то є не Ваша заслуга, його, і кошти, що виділили і ви, і держава, то також його досягнення.

Ну а тепер про перших… У нас, в Борсуківській громаді, не те що пубудувати красиво не вміють, тут навіть зруйнувати нормально не можуть, адже процедура пониження ступенем Синовецької школи стала справжнісінькою “Санта-Барбарою”. Та перш ніж говорити про освіту, хочу запитати у п.Друзя, чи є у нього гідність та совість, бо якби мене так ігнорували на всіх рівнях, то вже давно б подав заяву на звільнення на сесію. Згадаймо, приміром, відкриття терапії, де було присутнє все керівництво району і Кушнір, і Казновецький, і Батожний, і Сірант, і Теслюк… У День Прапора – та ж ситуація. Та що там район, Вас навіть у В.Кусківці на відкриття майданчика не запросили. Тобто ігнорують на усіх рівнях. Але яке відношення до Вас, таке і до жителів громади. Як до вигнанців ставляться, мовляв “ви з Борсуків? тоді все зрозуміло”.

А тепер повернемося до освіти. Отже, перша серія голосування на якій п’ять депутатів із Борщівки. Тут зрозуміло все без пояснень: кум, сват, брат і т.д. Зазначу, що Оксенюк був відсутній. З борсуківських депутатів: Солонина, Колеснік, Новацька – працівники апарату, лиш Парій утрималась від голосування. Депутати з Кусковець, Нападівки, Передмірки теж працівники апарату. Це Хміль, Світюк, Гудим, Шляпська. А Ліпова – дружина працівника апарату. Тут спробуй не проголосуй, де тоді буде премія, де буде надбавка? Гроші переважили совість. Я вже цілий рік говорю, що не бачу перспектив для Синовецької школи. Ну немає дітей у селі. І це не тільки в Синівцях така ситуація, але й в інших селах громади. Але коли мудра людина щось собі планує, то вона спершу сім разів відмірює, і лиш раз відрізає. Але в нас сім разів різали, зшивали, знову різали, і лише перед першим вересням почали все таки міряти. Чи буде довіз до школи, чи не буде – толком ніхто не говорить. Шкільного автобуса немає, а той, що є, то рейс – ремонт, рейс – ремонт (купували спеціалісти Хміль і Друзь). Що буде із педпрацівниками, теж загадка, бо першого вересня нікого не попереджено про можливе звільнення. Одним словом, керівництво “рулить” так, як треба. А тепер подумайте, хто “пішли” з освіти громади: Бондарець, який не хотів себе плямувати, на відміну від теперішнього керівництва, Онищук, Дзюба, Поцелуєва, Сіверська. Судячи з оцих “пішли”, можна зрозуміти яку освіти хочуть мати в громаді. До речі, мені досі цікаво як вдалося Борсуківську школу зареєструвати як опорний навчальний заклад, оскільки для цього потрібно, аби в школі навчалося не менше 200 учнів, а там навіть 100 дітей немає. Але, як говорив секретар Хміль: “В нас в громаді свої закони”. До речі, і свій ЦНАП є, в якому й реєстрували нібито опорну школу. Спробуй не зареєструй, де ж тоді візьметься зарплата з доплатою у 10-12 тис. На момент реєстрації, постанова уряду про необхідну кількість учнів, тобто 200, уже діяла, тож реєстратор не могла цього не знати.

Коли із синовецькими дітьми повелись як з циганчатами, батьки почали шукати інші шляхи вирішення проблеми і, повірте, знайшли. З розумінням поставилися директр Лановецької ЗОШ №2 Володимир Рубець та голова Лановецької ОТГ Роман Казновецький. Вони пішли на зустріч синівчанам та організували довіз до школи 17 дітей, провели екскурсію і батькам, і дітям, і т.д. Ось тут почалося найцікавіше. 27 серпня (а 28-го в Синівцях праздник) шкільний автобус з Лановець тестував маршрут, аби звірити час, кілометраж, у керівництва місцевої громади “прокинулась совість” і вони вирішили, нарешті, зустрітися з батьками школярів та переконати їх забрати документи з Лановецької школи й віддати у Борсуківську. Як співається у коляді “від хати до хати” ходили голова Борсуківської ОТГ, начальник відділу освіти, директор школи та купа вчителів… Хай мене пробачать віруючі, але цю процесію в селі назвали “Свідки Єгови йдуть”. Батьки запитували: де ж ви були раніше? Бо на цю зустріч чекали більше 2 тижнів. Лише коли припекло, одумались, згадали про дітей, та запізно. Дітям все одно потрібно звикати чи то до ланівецької, чи то до борсуківської школи, нового класу, оточення. Просто батьків у Ланівцях почули, вислухали і пішли на зустріч, на відміну від борсуківського керівництва. Сьогодні батьки упевнені, що шкільний автобус забере дітей до школи та привезе назад.

Ще одне циркове шоу відбулося під час призначення завфілії в с.Нападівка. Читаю оголошення в Інтернеті: ” Староста села збирає збори пов’язані з призначенням завідуючого філією”. Відколи на старостів поклали такі повноваження, яким боком він причетний до цього конкурсу. До речі, конкурс оголошують лише припризначенні директорів шкіл, а завфілією призначає своїм наказом безпосередньо директор опорного закладу. Та коли я дізнався список кандидатур, то зрозумів звідки вітер дме. Якщо з Нападівською школою почнуть відбуватися дивні речі, подякуйте старості-пенсіонеру, бо я, будучи на сесіях, бачив як він “відстоює” інтереси села і школи.

Шкода, що коли на шальках терезів з однієї сторони є премії, надбавки, а з іншої – совість, честь, повага, більшість обирають подачки з грішми, забувши про людей і їхні нагальні проблеми.

Віктор ПАСІЧНИК
с.Синівці


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: lannews.net