Цінності Суспільного мовлення сприяють побудові демократії - Ірина Моргун на Конгресі Ініціатив Східної Європи

24.09.2019 23:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: UA: Тернопіль

23-24 вересня 2019 року в Польщі відбувається VIII Конгрес Ініціатив Східної Європи. Захід приурочили 450-тій річниці Люблінської Унії, 10-річчю Східного Партнерства та 15-й річниці вступу Польщі до Європейського Союзу.

Упродовж цих двох днів у конференц-залі й аудиторіях Природничого університету в Любліні відбувається низка зустрічей, дискусій і семінарів за 15 програмними лініями. У цілому, тут діятимуть 52 дискусійні панелі. Серед них дискусія на тему «Роль  і значення локальних медіа для зміцнення демократичних процесів». Одна зі спікерок на цьому майданчику - лінійна продюсерка UA: Українське радіо Тернопіль Ірина Моргун.

«Я отримала запрошення на цей конгрес від колег-журналістів із Польщі. Як на мене – це чудова нагода ще раз розповісти про створення незалежного мовника в Україні та його діяльність на прикладі UA: ТЕРНОПІЛЬ і, зокрема, нашої радіостанції. Адже цінності, на які орієнтується UA: Суспільне мовлення: відкритість, рівновага, просвітництво, – якраз і сприяють побудові демократії та націлені на захист свободи слова. Це було, водночас, і цікаво, і відповідально, й пізнавально», – розповіла Ірина.

Дискусія про демократію в локальних медіа тривала півтори години. Її акцент – максимум прикладної й практичної інформації з реальними прикладами, а не лише теоретичні складові робочого процесу. Тому адміністраторка «Sakrebulo Ozurgeti» з Грузії Нана Тавдумадзе, Aгнешка Новінська – представниця «Democratic Society EAST Fundation», Матеуш Ожеховский представник «Stowarzyszenia Gazet Lokalnych» з Польщі та лінайна продюсерка радіомовлення Тернопільської філії Суспільного Ірина Моргун спілкувалися про фінансову спроможність і незалежність місцевих ЗМІ, запобігання дезінформації й маніпуляції фактами, верифікацію даних та роботу з проектами й грантове партнерство, керуючись тим, чим живе їхнє медіа.

«Було приємно, що про Суспільне мовлення і учасники й гості знають чимало. Їм відомо, що ми недофінансовані державою в тих обсягах, які передбачені законодавством. Після завершення цієї дискусії в аудиторії було чимало запитань до всіх спікерів. У мене цікавилися, за якими критеріями ми обираємо експертів до наших програм, які саме теми цікаві слухачам», – каже Ірина Моргун.

Як зазначила радниця правління FRDL з питань співпраці з країнами Східної Європи Наталія Гмурковська, такий дискусійний майданчик нині на часі. «Розвиток демократії – це одне із головних завдань Конгресу Ініціатив Східної Європи. Учасники й організатори крізь призму усіх років діяльності Конгресу бачили зростання кількості учасників з усіх країн і їхнє зацікавлення запропонованими дискусіями. Зазвичай на цьому заході багато учасників з Польщі, Грузії, Білорусі, Молдови, Казахстану та завжди численна делегація з України, бувають представники з Вірменії та Азербайджану. Також ми запрошуємо експертів з Європи, які цікавляться співпрацею з країнами Східного Партнерства. Як зазначили на відкритті, сюди приїжджають практики – люди, які займаються реформами у всіх напрямках чи то децентралізація влади, чи то освіти… І тут можна налагоджувати контакти й потім виходити на безпосередню співпрацю, не чекаючи змін від влади. Бо якщо ми не зробимо зміни, то хто?», — розповіла Наталія Гмурковська.

Мета Конгресу Ініціатив Східної Європи – знайти шляхи вдалого використання спільної спадщини задля побудови майбутнього сучасної Європи. Цього року задля її втілення зібралося понад 1200 учасників.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: UA: Тернопіль