Письменниця з тернопільським корінням отримала Нобелівську премію

10.10.2019 18:43   Опубліковано : Анастасія Флейтута
Джерело: TeNews

Польська письменниця з українським корінням Ольга Токарчу стала Нобелівським лауреатом. Жінка, 10 жовтня, отримала премію у галузі літератури за «наративну фантазію, яка з енциклопедичною пристрастю представляє перетин кодонів як форму життя».

Письменницю вважають провідною польською романісткою свого покоління, хоча Ольга не приховує свого українського коріння. Сама ж її родина походить із Тернопільщини. Бабця Ольги була українкою — походить з Токів Підволочиського району, а дідо був поляком. Після війни її родина розпорошилася по світу — дехто виїхав до Франції, хто до Польщі, а дехто залишився жити у Львові та Збаражі.

Ольга Токарчук закінчила факультету психології Варшавського університету. Після навчання працювала психотерапевтом у Валбжиху. Коли її перші твори набули популярності, звільнилася з роботи та, переїхавши до Нової Руди, присвятила себе літературній праці.

Письменниця отримала багато нагород, серед яких: премія Польського товариства книговидавців, премією фундації ім. Костельських, «Паспортом» журналу «Політика», а кількома номінаціями до літературної премії «Ніке», чотирикратна лауреатка «Читачів Ніке». Торік, за книгу «Бігуни» отримала Міжнародну Букерівську премію.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews