Письменників запрошують позмагатися за нову приватну літературну премію «Рівненський акцент»

14.10.2019 11:13   Опубліковано : Наталія Рівненська
Джерело: RvNews

Відтепер письменники зможуть змагатися за нову літературну премію - «Рівненський акцент». 

Про це повідомила рівненська письменниця, членкиня НСПУ Неоніла Диб'як у Фейсбук:

«Отже, дорогі друзі, про добру справу, на яку ви мене надихнули, а родина підтримала. Ідеться про заснування Приватної літературної премії «Рівненський акцент». Адже хочеться, щоб наша квітуча, багата на земні та духовні щедроти Рівненщина повносило звучала у красному слові на весь культурний простір у віках! Запрошую до участі у конкурсі усіх колег письменників!».

 

Шостого жовтня перелік відзнак за успіхи в літературній творчості нещодавно поповнила Приватна літературна премія «Рівненський акцент». Її засновниками стали члени однієї родини Неоніла Диб'як, Юрій Диб'як, Галина Диб'як, які взяли на себе повноваження організаційного комітету.

Особливість події в тому, що вперше в регіоні літературна премія заснована приватними особами, що саме використання тематичного конкретного матеріалу з життя Рівненщини стало приводом для відзначення літературного твору.

Премією нагороджуватимуться твори художньої літератури, в яких розповідається про відомих людей, пам’ятні події та проблеми Рівненщини, використано місцеву топоніміку, матеріал з історії, культури, етнографії, фольклору краю, з метою популяризації літературно-мистецьких надбань Рівненщини, ознайомлення читацького загалу з її культурною та духовною самобутністю. 

Премія буде присуджуватися щорічно авторам з таких номінацій:
художня проза; 
поезія; 
художні твори для дітей; 
драматургія.

На здобуття премії висуваються книжки, видані офіційним способом за період з 1990 року. 

Основною вимогою до висунутих творів є висока художня та поліграфічна якість, належне літературне редагування.
Підведення підсумків конкурсу та вручення премії здійснюватиметься щорічно у жовтні-листопаді на заході, приуроченому цій події.

Особі, удостоєній премії, присвоюється звання Лауреата Приватної літературної премії «Рівненський акцент», вручається відповідний Диплом та грошова премія, розмір якої визначатиметься у кожному окремому випадку залежно від пожертв меценатів. Прізвища авторів-учасників конкурсу, запропоновані ними твори, прізвища спонсорів проекту за їх бажанням, будуть внесені до Почесних списків Лицарів Рівненщини та Хроніки премії «Рівненський акцент».

Списки, книги та інші матеріали конкурсу організаційним комітетом будуть передані одній з музейних чи бібліотечних установ Рівненщини за домовленістю. Хід та результати конкурсу з присудження премії будуть оприлюднені в інтернетвиданнях та в засобах масової інформації.

 

Нагородження премією проводиться за рішенням організаційного комітету у складі голови Неоніли Диб'як, членів Юрія Диб'яка, Галини Диб'як. 

З пропозиціями щодо участі у конкурсі на здобуття премії можуть звертатися автори відповідних творів, творчі спілки, видавництва, редакції періодичних видань, культурно-просвітницькі фонди та організації за погодження з автором.

Для участі у конкурсі необхідно надіслати коштом відправника книгу в трьох екземплярах, заяву від автора або клопотання від зацікавленої організації за погодженням з автором на адресу: Неоніла Диб'як, вул. Лугова, буд. 2, с. Городище Рівненського району Рівненської області, 35341. 

Прийом творів здійснюється з 1 листопада попереднього до 1 червня наступного року. У супровідному листі необхідно вказати контактні номери телефону автора, адресу проживання, справжнє прізвище, якщо автор послуговується псевдонімом.

Організаційний комітет проводить розгляд творів у два конкурсні тури:

• перший тур — експертне оцінювання творів із залученням літературознавців, спеціалістів з історії та культури Рівненщини, попередній відбір творів та допущення їх до участі у другому турі, аналіз матеріалів преси, відгуків та пропозицій, підготовка в разі потреби письмових рецензій;
• другий тур — підсумкове обговорення творів, прийняття рішення щодо кандидатур на присудження премії, при потребі винесення дискусійних питань на розгляд спеціально створеного журі.

Підведення підсумків конкурсу та вручення премії здійснюється щорічно у жовтні-листопаді на заході, приуроченому цій події.
Книги, твори, яким у свій час присуджувалася премія «Рівненський акцент», не можуть висуватися на її здобуття повторно.
Особі, удостоєній премії, присвоюється звання Лауреата Приватної літературної премії «Рівненський акцент», вручається відповідний Диплом та грошова премія, розмір якої визначається у кожному окремому випадку залежно від пожертв меценатів. Прізвища авторів-учасників конкурсу, запропоновані ними твори, прізвища спонсорів проекту за їх бажанням, вносяться до Почесних списків Лицарів Рівненщини та Хроніки премії «Рівненський акцент». Списки, книги та інші матеріали конкурсу організаційним комітетом передаються одній з музейних чи бібліотечних установ Рівненщини за домовленістю. Хід та результати конкурсу з присудження премії будуть оприлюднені в інтернетвиданнях та в засобах масової інформації.

Неоніла Диб'як,
E-mail: nila-d6@ukr.net


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews