На Тернопільщині повертають велич історичним пам'яткам

15.10.2019 18:43   Опубліковано : Анастасія Флейтута
Джерело: благодійний фонд «Пам'ять і любов»

У смт Залізці, волонтери благодійного фонду «Пам'ять і любов», під час розчищування костелу св. Антонія, вирішили прибрати територію замку, яка знаходиться поряд. Сам же замок лежить в руїнах.

Залозецький замок був зведений у 1516 році Мартином Кам’янецьким. Розташований понад річкою Серет. Побудований з пісковику, в плані чотирикутний з чотирьох ярусними баштами та комірами з розвідним мостом, перекинутим через рів з водою. Фортецю оточували високі вали та кам’яні мури. Син М. Каменецького Ян, згодом – внук Станіслав зробили замок важливим стратегічним оплотом проти татарських наїздів. 

null

 

null

Із замком пов’язана легенда — влітку 1675 року фортецю обложили турки та татари. Після двох невдалих спроб взяти замок приступом нападники вирішили поворожити. Мовляв, як Аллах скаже – так і буде. Для ворожби використали чорну курку. Мовляв, у який бік вона побіжить, туди треба рухатися війську. Курка побігла в турецький табір. Це сприйняли як знак до відступу, й облога була знята.

Наразі, від колишньої величі залишилися лише фрагменти стін, в одній з яких зберігся в'їзний прохід.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: благодійний фонд «Пам'ять і любов»