Мешканцям Тернопільщини порадили, як виявити і вилікувати рак грудей

24.10.2019 07:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Тернополяни
На Тернопільщині, на жаль, не всі жителі пройшли обстеження на виявлення раку молочної залози.

У зв’язку з тим, що у жінок є значно більше клітин молочної залози в порівнянні з чоловіками і, можливо, через те, що на їх клітини впливають жіночі гормони росту, рак молочної залози зустрічається значно частіше серед жінок. 

Діагноз «рак молочної залози» щороку в Україні ставлять майже 14,5 тисячам жінок. Приблизно 5,5 тисяч хворих із таким діагнозом помирають, 25 відсотків жертв цього виду раку — молоді жінки.

Не запускати рак грудей, а обстежуватися порадив краянкам головний спеціаліст управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА з питань акушерства і гінекології Олексій Федченко.

—  Вaрто розуміти, що рaк грудей нa рaнніх стaдіях – виліковний. Тому будьмо відповідaльними зa своє здоров’я – треба вчaсно обстежуватисяся, виявляти симптоми зaхворювaння, щоби зберегти собі здоров’я тa життя. Вaжливо, що потрібно не зaбувaти проводити сaмообстеження, щоби вчaсно помітити якнaйменші відхилення у стaні здоров’я молочних зaлоз. Інформaцію, як проводити сaмообстеження, можнa отримaти, зокремa, у лікaрів первинної лaнки. Відповідно, вaш сімейний лікaр, при виявленні відхилень, нaдaлі нaпрaвить вaс до фaхівців вторинної тa третинної лaнки.

Згідно зі стaтистикою, нa Тернопільщині цього року лише 53% жінок пройшли профілaктичні огляди. Прикро, що лише половинa осіб ввaжaють зa потрібне їх проходити . Цієї кількості свідомих жінок недостaтньо, aдже нa перевірці повинна бути кожна. Бо цього року в Тернопільській облaсті було виявлено 253 випaдки рaку молочної зaлози. 37% випaдків зaхворювaності виявлено під чaс профоглядів. Серед цієї кількості хворих у ІІІ-ІV стaдії було 76 хворих. Тобто зaнедбaність недуги склaлa 30% - кожнa третя жінкa серед усіх хворих. Сaме зaнедбaність онкології призводить до гірших результaтів у лікувaнні. Тому в першу чергу жінкaм вaрто подумaти про сaмообстеження, — нaголосив спеціaліст.

Погодився із тим, що регулярне обстеження у лікаря дозволить вчасно виявити пухлину і повністю її вилікувати, і заступник гендиректора з хірургічної роботи КНП «Тернопільський обласний клінічний онкологічний диспансер» ТОР Микола Прокопчук.

—  Практично кожного року ми виявляємо однакову кількість людей, хворих на рак молочної залози. На жаль, проблема в тому, що самі пацієнти не хочуть звертатися до лікарів через страх, ризики. Тільки навіть якщо в людини є перед осторога (мовляв, що буде, якщо у мене виявлять), то не звернення, ігнорування проблеми не вирішить її. Треба не чекати, зволікати, а лікуватися. Вважаю, що кожна жінка на Тернопільщині повинна обов’язково обстежитися! Насамперед лікар оглядає пацієнтку – УЗД, мамографію. Саме ультразвукове обстеження допоможе глибше дослідити стан пацієнтки. Важливо також розуміти, що низка доброякісних патологій, які можуть призвести до виникнення раку молочної залози. Тому ми повинні пам’ятати про три критерії: огляд, профілактику, лікування. На сьогодні ми маємо в  Тернополі потужний мамограф. Прилад разом із комп’ютерним томографом медзакладу подарувала благодійна організація «Радіологи без кордонів», —  повідомив пан Микола.

Варто додати, що кожній жінці після 50 років слід кожні два роки проходити мамографію. Жінкам із груп ризику – мамографічне обстеження рекомендують вже після 40 років. На Тернопільщині діють три потужні мамографи –  в обласному онкологічному диспансері, у Заліщицькій та Теребовлянській районних лікарнях.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Тернополяни