Чотири дні в квартирі з мертвою жінкою. Що буде далі з котами?

29.10.2019 16:24   Опубліковано : Патрік Скеля
Джерело: Дивись.info

Два тижні тому у Львові виявили мертву жінку в її квартирі та ще майже півсотні котів, які жили разом з нею. 15 тварин, які пережили надзвичайний стрес, перебувають у клініці. Ще двадцять сім – у людей, на тимчасовій перетримці чекають на своїх нових господарів, пише - Дивись.info.

Далі, що буде з тваринами, про яких нещодавно повідомляли всі медіа, невідомо. Щоденно на утримання одного кота в клініці потрібно заплатити 200 гривень. За всіх котів, які зараз там є, сума виходить 4000 тисячі гривень і, як зазначають волонтери, це зі знижкою. Витратили вже всі зібрані пожертви, та й цього замало. Гроші вже закінчились і навіть виріс немалий борг у 10 тисяч гривень. «Того ж вечора, як приїхала поліція, ми теж туди приїхали, майже одночасно. Сусіди захвилювалися і почали розповсюджувати інформацію в соцмережах – там я це й побачила, – розповідає членкиня Львівського товариства захисту тварин Ольга Сидор.

– У ту першу ніч у квартирі залишилися всі 45 котів. Одразу вивезти їх ми не могли , бо це потребувало певних ресурсів – транспорту, волонтерів, велику кількість переносок. Ми їх в той вечір нагодували. Потім лікарі казали, що дарма, бо вони після тривалого голодування наїлися. По-іншому ми не мали можливості зробити». Наступного дня котиків, які були здорові, почали віддавати в добрі руки. Забрали лише трьох, більшість з них поїхали в клініку. «Проблема в тому, що люди своїх вихованців не лише не стерилізують, а ще й викидають на вулицю. А у Львові для котів нема ані стерилізаційного центру такого, як, скажімо, в ЛКП «Лев» для собак, чи тим більше притулку. Якби не було волонтерів, то котиків або випустили б, щоби вони повільно помирали, або приспали би їх, – засмучується пані Оля.

– В цивілізованому світі є така служба, як у нас ЛКП «Лев». Однак у «Леві» вони не мають таких повноважень і приміщень. Адже це стерилізаційний центр, а не притулок для тварин. Так нам і сказали, коли ми до них звернулись. В них є свої правила». В інших містах України також немає притулків. Був такий центр в Одесі, але й його закрили. Волонтерка зауважує, що було б добре переймати досвід сусідньої Польщі в цьому випадку. Щодо ЛКП «Лев», то, кажуть волонтери, завдяки його діяльності кількість безпритульних собак зменшилась, а котів навпаки збільшилась: «Підрахували , що у Львові є 5 тисяч безпритульних котів. І це дуже умовно, а насправді їх є значно більше. Одна з причин – дуже низька культура утримання тварин». Волонтери і захисники тварин кажуть: про допомогу звертались до міської ради, оскільки цей випадок для міста є безпрецедентний, і такої великої кількості нічийних тварин за один раз їм ще не доводилось прилаштовувати. «Найбільше нас дивує, що міськрада у цьому не бере жодної участі. Такий масовий випадок у Львові вперше. Активісти написали листа на ім’я міського голови Садового, зареєстрували через ЦНАП з закликом провести зустріч.  Зазначили, що просять особистого втручання в цю справу, наразі відповіді нема», – скаржиться зоозахисниця та волонтерка Ірина Юзик.

– Ми би хотіли від міськради якоїсь участі, підтримки. Фінансово було би дуже добре. Знайти кошти з якогось спецфонду. Мали на меті пропонувати, щоб виділили якесь комунальне приміщення для дуже складних ситуацій. Колись давно у Львові вже йшлося про побудову притулок для тварин. На Рясному навіть була під це виділена територія. Але згодом усе затихло. Там вже житловий будинок зараз». Ситуація, кажуть зоозахисники, є  екстрена, а реакції нема. У прес-службі міськради повідомили, що вони отримали звернення. Зараз його опрацьовують. Але оскільки коти були у квартирі, вони не є безпритульні, а господарські.

Однак господарка померла, і цю ситуацію будуть розглядати, щоби вирішити все в межах чинного законодавства. До кінця тижня готові надати офіційний коментар. Але наразі котики не мають господарів. Ними займаються волонтери.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Дивись.info