У Рівному привітали переможців премії імені Валер’яна Поліщука (Фото)

03.11.2019 13:21   Опубліковано : Віра Мельникова
Джерело: RvNews

Рівненська обласна організація Національної спілки письменників України та Рівненський Літературний музей Уласа Самчука 1-го листопада ініціювали проведення урочистостей з нагоди вручення цьогорічної літературної премії імені Валер’яна Поліщука письменникам Рівненщини.

Рішенням Рівненської організації НСПУ літературну премію в 2019 році присуджено Галині Гнатюк, письменниці, редакторці-упорядниці літературно-краєзнавчого видання РОНСПУ «Погорина», та  Ларисі Сай – письменниці, організаторці літературно-просвітницьких заходів.

З вітальним словом виступила відома літераторка Любов Пшенична, землячка Валеріана Львовича, яка розповіла про письменника як про талановитого митця, борця за соціальну справедливість, а також як про звичайну людину. Любов Пшенична особливу увагу приділила мирогощанському і дубенському періодам життя письменника.

Присутні переглянули фільм про життєвий і творчий шлях відомого письменника, нашого земляка, поета, літературного критика, публіциста, жертви сталінських репресій доби розстріляного відродження.

У своїх виступах письменники Рівненщини, члени НСПУ, вшановуючи пам’ять відомого літератора, говорили про високу духовність і патріотизм письменника, про необхідну активну громадянську позицію сучасних майстрів слова, про залучення до літературного процесу молодої творчої генерації.  Ірина Баковецька, Микола Береза, Іван Кідрук, Олексій Заворотній, Михайло Степанюк, Зоя Дідич, Віра Мельникова, Тетяна Горбукова,  Наталія Демедюк, Микола Кащук, Ігор Кир’янчук, Василь Тибель, просвітянка Тетяна Піяр поздоровили  лауреатів премії - Ларису Сай і Галину Гнатюк з нагоди отримання премії.  

Камертоном співзвучності нашого сьогодення і тогочасною тоталітарною системою, в якій довелося жити і творити нашому славетному землякові Валер’янові Поліщуку, прозвучали рядочки вірша Рівненського поета і письменника  Василя Басараби у виконанні  заслуженого артиста України, режисера, письменника Олексія Заворотнього:

Священні наші нам калина і тополі,

І сині небеса і золоте роздолля,

І слава всіх віків, яка не пропаде,

Бо хто вдихнув п’янке повітря волі

Вже в рабство не піде ніколи і ніде!

На завершення урочистості Голова Рівненської обласної організації НСПУ Ірина Баковецька-Рачковська подякувала всім учасникам дійства за участь і презентувала свій етно-вірш «Коливо».

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews