Зеленський розгублений – інтерв’ю з добровольцем про візит президента до Тернополя

05.11.2019 19:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Слово

Зеленський розгублений, не може говорити прямо – інтерв’ю з добровольцем Дмитром Гайдуцьким про візит президента до Тернополя.

Чому з Золотого-4 тікають проукраїнськи налаштовані мешканці, з якими проблемами зіткнуться Збройні сили України під час відведення на Донбасі, чому у Тернополі кричали “Ганьба!” президенту України Володимиру Зеленському та як він потім зустрічався з ветеранами.

Про це у інтерв’ю у програмі “Великі новини” на телекналі “Прямий” розповів активіст, ветеран-доброволець Дмитро Гайдуцький.

– Чи були ви коли-небудь у Золотому?

Я, будучи волонтером, приблизно у 2016 році заїжджав туди до побратимів з 24-ї бригади. І на териконі в якості волонтера тоді я перебував і отримав перший бойовий досвід. Тому що нас обстріляли тоді дуже потужно з артилерії. Це якраз було на Золотому-4. Тобто ця місця мені дуже знайомі.

– Що, на вашу думку, буде зараз з безпекою цивільних в цьому населеному пункті? І чи впорається з поставленими завданнями підрозділи Нацполіції?

Я бачив, що ніби всі притомні люди тільки розуміють, яка зараз складається ситуація в Золотому. Вони роблять правильно, вони покидають цей населений пункт. Тому що зі всіх досвідів попередніх, де відводилися війська, Збройні сили України, з цими людьми траплялися жахливі речі. І я думаю, що ризикувати їм не варто. Вони напевно будуть відходити. Я сумніваюсь, що Нацгвардія чи Нацполіція справляться, якщо піде повномасштабна армія з тієї сторони.

– Бойовики, наскільки вони отримали свободу дій в цьому районі? Чи у них діють більш жорсткі інструкції стосовно поводження з цивільними і спостерігачами місії ОБСЄ?

Не знаю, не буду коментувати. Побачимо, як вони поведуться. Але, зі всіх попередніх досвідів гірких, вони на те й бойовики, вони не якась регулярна армія, а це бойовики, які будуть робити те, що захочуть, те, що їм заманеться. Я знаю, що таке армія їхня цих так званих “ЛНР” і “ДНР”.

– Що вони собою представляють на сьогоднішній день?

Вони навчилися воювати, в принципі, як і ми навчилися воювати за декілька років. Але, коли я спілкуюся зі студентами, бо часто мене запрошують в Тернополі в різні навчальні заклади, і я їм говорю: “Ви собі уявіть, що є місто. Заходить купка бандитів, розбійників, наркоманів, алкашів. Їм дають зброю і кажуть: робіть що хочете”. Це відбувається в тих містах. Тому і тут так само ніби воно. Тому що ідейних дуже мало людей, які дійсно в щось вірять і за щось борються. Всі решта – це такий от непотріб.

– Скільки може знадобитися часу для облаштування нових позицій українських військових?

Зараз іде зима, ми відступаємо. Це насправді дуже гірка правда, і це дуже важка. Погода насправді на сході України на даний момент не така, як у нас, не така, як в Києві. Тому що я буквально сьогодні зранку спілкувався зі своїм командиром, з комбатом Тихим. І там дуже холодно. Земля ще не промерзла, і окопуватися є можливість. Справа в тому, чи дадуть вороги окопатися. Це – раз. По-друге, я знаю, які були укріпрайони, з яких відходили зараз наші хлопці. Це надійні укріплені позиції, це пристріляні позиції. І це все доведеться з нуля починати. І любий військовий прекрасно розуміє, що якщо зараз зайде ворог на ці позиції, з яких ми відходимо, вибити їх потім звідти буде дуже складно.

І насправді це дуже важка ситуація. Це треба все з нуля. По-перше, ми не знаємо позицій, на які позаходять, ми не знаємо гнізд, військові не будуть орієнтуватися. Це дуже багато роботи, і це займе дуже багато часу. Мені здається, що ця зима буде дуже важкою

– Що стосується витрат на облаштування нових позицій, я поки що не бачив інформації стосовно того, щоб були затверджені нові кошториси Міністерством оборони. Ви знаєте приблизно, скільки коштувало облаштування попередніх інженерних позицій?

Я не буду коментувати, я не знаю. Тому що я, як би, і не боєць Збройних сил України. Я боєць Української добровольчої армії. Ми облаштовувалися як могли, в принципі, так само, як і хлопці зі Збройних сил. Єдине, що я знаю, що коли будувалася лінія оборони, то там були і бетонні споруди, і доти строїлись з добротного бетону, заливалися з армованими вставками. Я не орієнтуюся в цінах, але зроблені вони були на совість. Тому що я знаю, що навіть були випадки потрапляння 120-ки міни по тому укріплення – і воно витримало ці удари.
А на рахунок бюджет – побачимо, скільки заложуть. На даний момент в бюджеті, мені здається, взагалі нічого немає, взагалі нічого не говориться про Збройні сили України. Він сильно урізаний. Цифри різняться на багато-багато мільйонів, потрібних зараз мільйонів Збройним силам.

– Ви спілкуєтесь зі своїми побратимами. Що вони кажуть не на камеру стосовно рішення президента України виконати вимоги Путіна?

Виражатися не можна нецензурно, тому я не буду. Насправді спілкувався з хлопцями. Здебільшого всі мої побратими називають це повною дурнею. Тому що ми всі розуміємо, що на Нормандському форматі наш новообраний президент… його просто з’їдять. Там сидять люди, які просто не бачать в ньому сильного лідера. І тому це буде для нас дуже серйозний крах. Тому це все грання з відводом військ, відходом, нібито розведення – я це називаю не розведенням, а відведенням. І чітко розумію, що це відведення наших військ. Ми відступаємо на своїй території. І така політика. Звичайно, це великий мінус, це декілька кроків назад. А потім зробити ці кроки вперед буде дуже важко.

– Чи задовольниться Путін такими поступками перед самітом Нормандської четвірки? І чи взагалі цей саміт відбудеться у пропоновані терміни?

Ні, звичайно. Ми ж розуміємо, що це все замилювання очей, це звичайна гра. Зараз вони зрозуміли, що є слабинка в українській політиці, що є можливість натиснути, є можливість показати світові, наскільки… Ви ж бачите, зараз інформаційний простір заповнюється вже повністю абсурдними речами. Мені, наприклад, позавчора, коли приїжджав президент в Тернопіль, дві бабульки наших місцевих нам особисто ветеранам, які стояли в формі, кричали “Ганьба!” В Тернополі. Я би не здивувався, якби мені кричали десь на сході. А це в Тернополі. Тому цей ефір наповнюється таким от.

Ми програємо на всіх фронтах на даний момент. Зараз м’яч не на нашому полі. І я думаю, що Путін просто відтягує час. Зараз Україна ослабне. Він роздмухує зсередини суспільство. Ми ж бачимо, наскільки зараз суспільство розхитане, наскільки ми не готові зараз об’єднуватись. Якщо десь в якихось частинках ми розуміємо і ніби об’єднуємося в якісь там громадські хвилі, в якісь там громадські об’єднання, то в загальнополітичному просторі ми настільки розбиті, просто розтягнуті. І це біда для нас.

Тому що Путін попробував спочатку взяти нас нахрапом – не получилось. Спотикнувся об добровольців, волонтерський рух. Не вийшло. Почав через політику – так само програв. Програвав на всіх фронтах – і в Європі, і на світовій арені. А зараз він відіграється, і відіграється дуже жорстко. Я думаю, для нас це буде дуже боляче і дуже великою кров’ю може обійтися. Не дай бог, звичайно.

– А є розуміння того, про що ви говорите, сьогодні в адміністрації Володимира Зеленського? Чи усвідомлює це сам Володимир Зеленський?

Звичайно, люди недурні і вони усвідомлюють. Просто питання в тому, на чиєму полі вони грають. Я розумію, що Володимир Олександрович не грає за тими правилами, які ставить він. Він грає за тими правилами, які йому хтось ставить. І тут залежить від того, що будуть диктувати далі, яка мета його приходу в президенти, від тих людей, які його туди пропхали.

– А в чому може полягати ця мета?

Я думаю, що цим людям не цікава взагалі Україна як держава. І вони будуть робити все для того, щоб просто нас роз’єднати, підтягнути назад в Росію і зробити якоюсь “малоросією” чи “недоросією”. Звичайно, ми будемо опиратися, але це важко зараз.

– Історія з депутатом Богданом Яременком. Нас цікавить політичний аспект. На вашу думку, якою мала би бути правильна, слушна реакція і партії “Слуга народу”, і президента Зеленського?

Богдан Яременко – я колись вважав його розумним чоловіком. Насправді він дуже сильно ляпнувся. І я би на його місці краще мовчав, ніж говорив. Тому що проти журналістів ще ніхто не виграв. Партія “Слуга народу”, як вони себе позиціонували перед виборами – вони самі чесні, самі справедливі, самі нові і самі відкриті. Має бути дуже жорстке рішення. Звичайно, присікатись мають такі речі зразу на виході. Тому вони мали би попросити шановного цього депутата написати заяву, звільнити його і піти додому на пенсію чи куди. Тобто це мало би бути дуже чітке і дуже швидке рішення.
Якщо вони вже починають йорзати, то чому тоді сміялися з попередніх парламенті? Я не розумію цього, для мене це дивно, чому ми підловлювали одного депутата, другого депутата, і сміялася вся країна. А тут ми вже ніби і не маємо сміятися.

– Чому тоді реакція більшості “слуг народу” була настільки зухвалою на скандал, який нищить, по суті, міжнародну репутацію країни? Чому вони аплодували виступу Богдана Яременка, коли він обрушився з критикою на журналістів і їх звинуватив у цьому?

В більшості партія “Слуга народу” – ми ж бачили, хто туди позаходив. Там і ексрегіонали, і половина реально антиукраїнських елементів, для яких Україна взагалі нічого не значить, половина “гопників”. Там дуже багато таких людей, які я взагалі не розумію, як вони попали в парламент. Тому тут немає нічого дивного. Для мене особисто перестало бути чимось дивним партія “Слуга народ” після того, як вони обсвистали мою посестру Яну Зінкевич. Це народний герой України. Я пишаюсь знайомством з нею. Я пишаюся тим, що я її знаю. І має відношення до підрозділу, в якому я воював, – вона також боєць Української добровольчої армії. Чому тут дивуватися? Вони обсвистують народного героя і тут же хлопають якомусь збоченцю, який переписується під час роботи з якимись там дівчатами.

– Ви як тернополянин знаєте подробиці історії, яка сталася цього тижня. Я маю на увазі візит президента Зеленського до вашого рідного міста. Чи ви бачили це на власні очі, як це сталося?

Звичайно, бачив. Тому що ми також з хлопцями прийшли, з ветеранами, з побратимами. Взагалі планувалася не така акція. Планувалися конкретні запитання до президента. Якщо би охорона не почала його волокти практично по коридору бігом, то, можливо, нам би вдалося з ним поспілкуватися на самому початку, коли він тільки заходив. Тому що перед будівлею також стояло дуже багато людей, дуже багато ветеранів, активістів, з якими він встиг поспілкуватися. Але при вході в адміністрацію стояло десь п’ять жіночок старших, які почали скандувати йому “Молодець!” Тобто стоїть 150 ветеранів в холі, які хочуть з ним дуже жорстко поговорити на тему відведення військ і так далі. І тут стоїть п’ять проплачених… Не знаю. Але ці бабки почали скандувати “Молодець!” Відповідно, ветерани зразу зірвалися і почали кричати “Ганьба!” І його просто охорона пронесла.

Потім ці самі бабуськи, що стояли, вони перейшли на інший коридор. І вони почали нам кричати. Ми стояли в формі, ми стояли з шевронами. І вони нам почали кричати “Ганьба!” Я до них два рази підходив. Кажу: “Ви нам, ветеранам, кричите “Ганьба!” Вони кажуть: “Так”. Вони два рази це сказали. Про що ми говоримо? Який електорат у Володимира Олександровича?
Хочу віддати належне його службі безпеки. Вийшли хлопці і сказали: “Давайте, ініціативна група серед ветеранів, ми вас підведемо. Тобто ви зможете задати декілька запитань”. Нам вдалося поспілкуватися. І мені, зокрема, також вдалося поспілкуватися. Звичайно, обліпила охорона як сельодка з усіх сторін, що навіть руки от так тримали, що не міг навіть рухатися.

– А зустріч відбувалась де?

В тернопільській адміністрації. Ми піднялися на третій поверх, нас провели.

– Це було в кабінеті?

В коридорі. Він виходив з засідання і просто зупинився для розмови. Це були мої побратими з “Правого сектору”, з партії “Свобода”, і я також. Я запитав за Яну Зінкевич. Він сказав, що він не знає цієї ситуації, і він буде вивчати її нібито. І я запитав, як буде діяти президент, якщо ворог не дотримається тих домовленостей, які зараз досягнуті, і зайде на наші позиції. Він також ніби відійшов від тієї теми. Єдиним плюсом можу йому поставити – що два рази його перепитав: Крим і Донбас – це Україна? Він сказав “так”. От така була розмова.

– Наскільки президентові було неприємно почути таку реакцію з боку тернополян. І взагалі, якою була його реакція на це?

Це наслідок їхніх так званих надуманих, награних, в інтернеті напевно намальованих шалених успішних передвиборчих кампаній і дуже шаленої підтримки президента. Він розгублений. Я дивився йому в очі, я з ним спілкувався – він відводить постійно очі, він не може говорити прямо в очі. А це говорить про те, що людина просто губиться. Звичайно, після цього холодного душу, я думаю, вони би мали зробити деякі висновки у своїй політиці. Тому що даний момент вони рухаються не туди. Взагалі не туди.
Тому що зараз звільняється дуже багато людей з державної служби, при тому, що Офіс президента збільшується, витрати на Офіс президента збільшуються. На державний апарат в Києва, в столиці на його утримання збільшується. А регіональні всі державні служби скорочуються. Тобто навіть прийняли ганебний закон, коли жінок з декретів звільняти дозволяється. Тобто звільняють людей, які знаходяться в декреті. Про що ми далі говоримо?

– Під час минулотижневого скандального спілкування президента, пам’ятаєте, в Золотому з ветераном, коли президент до нього звернувся достатньо зневажливо на “ти”? Ця манера президента спілкування з ветеранами зазнала якоїсь еволюції? З вами як він спілкувався – на “ти” чи на “ви”?

Ми дали слово хлопцям з його охорони. Вони представились, вони сказали, що також учасники бойових дій. У нас між собою є дуже серйозна повага, тому ми дали їм слово, що ми не будемо хамити, ми не будемо “тикати”, хоча дуже хотілося. Насправді дуже хотілось “тикнути”. Тому що президент задав цього темпу. І для мене, наприклад, це був шок. Я ніколи не дивлюся його відео, не переглядаю ці скандали. Я взагалі не переношу цього всього, де він пробує зухвало спілкуватися з людьми. Але це був холодний душ для мене особисто.
І він получив у Тернополі відповідь – такий холодний душ від громади. Ну як можна говорити “я нормальний пасажир”? Це ж президент країни. Це взагалі шок. Я це дивився, я три рази переглядав. Я не вірив. Я думав, що це монтаж. Я не міг себе заспокоїти. Це президент України, за яку я воював, за яку я воюю, за яку ми поклали купу хлопців. І він говорить “я нормальний пасажир”. Що це за манера? Я не розумію. Чому ми дивуємося з партії “Слуга народу”, якщо президент говорить “я нормальний пасажир”?

– Кадрова політика президента, зокрема, у вашому регіоні. Президент призначив нового главу обласної адміністрації. Крім того, що він займався якимось невеликим бізнесом і є давнім шанувальником “Кварталу 95”, про нього нічого не відомо? Він є публічною, широковідомою людиною на Тернопільщині?

Ні, він не є публічною особистістю. Тому критикувати його ми поки що не можемо, не можемо йому щось пред’являти. Так, він бізнесмен, я його візуально знаю. Так, він має якийсь бізнес. Вони давно дружать, я так розумію, сім’ями з президентом України. Там зараз пробують на нього якийсь бруд лити, але я би сказав не поспішати, тому що давайте спочатку подивимося, що людина запропонує. Він тільки призначений. Що з нього вже можна вимагати?

А в загальному за кадрову політику хочеться запитатися. Кумівство, сватівство, родичі, друзі і так далі. У нас вся Верховна Рада, у нас всі напрямки провладні зараз займають хто? Займають кум, сват, брат і так далі. Ми сміялися з попередніх влад, ми глузували, ми кричали “зрада” на всіх каналах. А зараз ніби так і має відбуватися? Призначаються люди… той самий Сергій Сивохо – хто він?

– Що ви вважаєте про призначення людини з його досвідом на посаду радника з питань реінтеграції та деокупації Донбасу? Наскільки він є кваліфікований?

Я знаю особисто Кривоноса. І коли звільняється Кривоніс і призначається Сивохо – це для мене було таким самим шоком, як звільняється Супрун і залишається Аваков. Тому я навіть боюсь щось коментувати. Як може бути людина кваліфікована, якщо він взагалі не орієнтується в цьому просторі, він взагалі не розуміє, що відбувається. Тобто він стає на сторону тих людей, які підтримують ворога, яка підтримують сепаратистів, які їх годують, які їх одягають, які їх обувають. Тобто він починає їх захищати. Звичайно, якщо ти це робиш, то роби це акуратніше чуть-чуть, але не так напряму. Я не знаю, як буде це відбуватися. Для мене це цирк, це справжній цирк. Цирк поїхав – клоуни залишились. Якось так. Не можу прокоментувати просто по-іншому.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Слово