Прибирання міста взимку: хто за що відповідальний, кого питати за виконання робіт?

14.11.2019 09:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: TeNews

Центральні вулиці — очистить місто

Вже незабаром випаде сніг і місто активно готується до зими. Виконавчий комітет Тернопільської міської ради прийняв рішення «Про заходи щодо забезпечення безперебійного руху транспорту у зимовий період на 2019-2020 роки», яке дозволить відповідним службам оперативніше діяти в умовах снігопадів та негоди. Затверджено перелік першочергового утримання проїзної частини вулиць, розташованих на ухилах, якими проходять маршрути міського громадського транспорту. 

Вся техніка пройшла перевірку і готова вийти на вулиці міста. Враховуючи попередній досвід тепер центральними дорогами і тротуарами опікується три підрядники: ТОВ «Авакс Проф», ТМШРБП «Міськшляхрембуд», ТОВ «Техно-Буд-Центр». Таким чином, місто перестраховується на випадок, якщо якийсь з підрядників не зможе самостійно забезпечити очищення вулиць. Схему розподілу ризиків запозичено у Канаді.

Таким чином, місто забезпечує очищення усіх центральних вулиць і тротуарів.

ЖЕКи і ОСББ мають прибрати двори

Прибирати сніг на прибудинкових територіях, посипати доріжки мають організації, які надають послуги з утримання будинку ЖЕКи або ОСББ. За ці послуги їм платять гроші мешканці. Зі свого боку мерія додатково виділила 500 тис грн. для прибирання міжквартальних під’їздів. Чіткий перелік територій та відповідальних структур можна знайти на сторінці Тернопільської міської ради. У згаданому рішенні є перелік проїздів, зимове утримання яких закріплено за тим чи іншим підприємством. Тож у випадку, якщо зранку територія біля Вашого будинку не почищена, треба звертатися до ЖЕКу або ОСББ.

Найбільш проблемна ситуація з ОСББ, які не мають техніки зимового прибирання. Хоча гроші з мешканців збирають більші ніж ЖЕКи. Тому мають всі фінансові можливості добре підготуватися до зими.

Слід також зазначити, що комерційні структури такі, як магазини, банки, перукарні тощо, також несуть відповідальність за очищення від снігу території на відстані 15 метрів від установи. Така практика поширена у більшості країн Європі, США та у вже згаданій Канаді. Варто зазначити, що у більшості європейських країн крім обов’язків очищати сніг поблизу своїх будівель, як підприємців, так і приватних осіб діє чітка відповідальність. Скажімо, якщо з причини неприбраної території хтось отримає травму, то відповідальність понесе той, хто не забезпечив прибирання прибудинкової території.

Контролювати якісь мають городяни і депутати

Проте у нас в Україні інші реалії. Доволі часто під час снігопаду ми можемо побачити високу активність окремих “політиків” та “громадських діячів” у соціальних мережах. Свідомий громадянин, у випадку надзвичайної ситуації, вийде на вулицю  з лопатою щоб допомогти рідному місту, а не у Фейсбук з бажанням подискутувати і покритикувати. Цього року міський голова Тернополя Сергій Надал закликав містян і депутатів міської ради працювати разом.

Тож, якщо з якоїсь причини роботи виконані неякісно, треба звертатися до депутата міської ради обраного від Вашого району. Депутат допоможе проконтролювати об’єми і якість виконаних робіт. У разі потреби зможе вплинути на служби, котрі забезпечують прибирання снігу. Телефони депутатів є на сайті міської ради та будуть додатково опубліковані у соцмережах.

Сподіваємося, що спільна робота громади, депутатів і комунальних служб допоможе уникнути неприємностей.  А перший сніг принесе нам зимову свіжість та радість.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews