У Львові розкажуть історію незрячого ветерана АТО (Фото)

На показі у Львові будуть присутні головні герої фільму.

15.12.2019 11:27   Опубліковано : Патрік Скеля
Джерело: Четверта Студія

У Львові 17 грудня відбудеться показ повнометражного документального фільму режисера Сергія Волкова «Вдивляючись у темряву».

Як пише «Четверта студія», про це повідомляє «Армія Inform».

Стрічка створена з використанням технології аудіодескрипції (тифлокоментування) і повністю адаптована для незрячих. На показ запрошені люди з порушеннями зору, які зможуть переглянути цей фільм.

Фільм «Вдивляючись у темряву» – це українсько-шведський проєкт, знятий за підтримки Держкіно України і шведської компанії Grumant Productions HB. Режисер та автор сценарію стрічки – Сергій Волков. Головний герой фільму – Віталій Галіцин – полковник запасу Збройних Сил України, інструктор, сапер, який служив у районі АТО. Виконуючи бойове завдання під Новоазовськом, він підірвався у замінованому автомобілі. Зазнав контузії й численних поранень, втратив зір.

Зі слів режисера фільму, ця стрічка – притча про Україну та її минуле, про сьогодення та майбутнє. «Темрява» у фільмі одночасно реальна і метафорична. За сюжетом  незрячий, що випадково осліп у дитинстві, допомагає адаптуватися у житті наосліп іншій людині – ветерану, який втратив у районі АТО зір, але не сенс життя. Це розповідь від імені людей з інвалідністю: погляд незрячих на «здоров’я» нашої держави і суспільства, історія про те, що ніколи не можна втрачати віри та надії. Водночас  фільм  «Вдивляючись у темряву» є твором мистецтва і частиною соціального проєкту.

Головний герой фільму, 44-річний Віталій Голіцин,  родом із  Кам’янця-Подільського на Хмельниччині. Там же навчався у Кам’янець-Подільському Вищому військово-інженерному командному училищі. Уже під час навчання збагнув, що його покликанням є саперна справа. Закінчивши училище 1995 році, відслужив п’ять років у саперній бригаді в Охтирці. У 2001−2010 роках навчав офіцерів-курсантів у Центрі розмінування. У 2003−2004 роках брав участь у розмінуванні об’єктів у Іраку, де стояла 5-та окрема механізована бригада з України; готував саперів для Лівану. Наприкінці 2010-го через скорочення армії змушений був звільнитися з лав ЗСУ. На фронт боротьби з агресором повернувся на прохання свого друга і колеги полковника Головного управління розвідки Міністерства оборони України В’ячеслава  Галви. Перебував разом із ним у замінованому автомобілі в серпні 2014 року під Новоазовськом. Під час вибуху полковник В’ячеслав Галва загинув, а Віталій разом із ще одним інструктором зазнали важких поранень. З того часу Віталій Голіцин бореться за свій зір, залишаючись соціально активним і небайдужим українцем.

– Мовою і засобами кінематографу ми розповіли про щоденні проблеми людей з порушеннями зору для того, щоб розпочати діалог усередині суспільства, залучити до нього владу і громадськість. Наша мета – підкреслити необхідність інтеграції незрячих людей до повноцінного життя громади, а також привернути увагу до проблем ветеранів АТО та недостатнього соціального захисту військових, які відстоюють незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України на Донбасі, – підкреслює режисер.

На показі у Львові будуть присутні головні герої фільму та члени знімальної групи. До участі у показі запрошені журналісти, представники місцевих органів влади, громадських організацій, волонтерських ініціатив, а також усі зацікавлені жителі міста.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Четверта Студія