Ось що негативні емоції роблять із організмом

21.12.2019 23:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: ОТОЖ

Людина – істота емоційна. І як правило, почуття та емоції превалюють над логікою, тому саме вони визначають наш характер, навички спілкування, самопочуття і навіть наявні хвороби.

Всі ми знаємо, що стреси та агресія негативно позначаються на нашому здоров’ї. Однак, кожна емоція по-своєму впливає на наш організм. Якщо стримувати всі емоції в собі, рано чи пізно вони призведуть до руйнівних наслідків.

Не дарма кажуть, що всі хвороби від нервів …

1. Гнів

Гнів може вплинути на ваші розумові здібності й збільшити ризик виникнення серцево-судинних захворювань.

Гнів викликає в організмі реакцію «бий або біжи», що призводить до підвищеного викиду гормонів стресу – адреналіну, норадреналіну і кортизолу. В результаті мигдалина мозку (ділянка, що відповідає за емоції) неадекватно реагує, наповнюючи кров’ю лобову частку (ділянка, що відповідає за мислення).

Крім того, гнів звужує кровоносні судини, що призводить до підвищення кров’яного тиску, частоти серцебиття і дихання. Якщо це відбувається часто, стінки артерій швидше зношуються.

За даними досліджень, гнів також уповільнює загоєння ран на 40% через високу реактивність кортизолу. А ще гнів підвищує рівень цитокінів (імунних молекул, що викликають запалення), підвищуючи тим самим ризик розвитку артриту, діабету і раку.

2. Занепокоєння

Хронічне занепокоєння може привести до різних недуг.

Занепокоєння впливає на селезінку і послаблює шлунок. Воно змінює функції нейромедіаторів, особливо серотоніну.Тому, коли ви багато турбуєтеся, в організм надходять речовини, на які він реагує розладом шлунка.

Занепокоєння і нав’язливі думки про якусь проблему здатні викликати блювоту, пронос, шлунковий біль та інші хронічні розлади. Крім того, надмірне занепокоєння є однією з причин болю в грудях, підвищеного тиску, ослабленого імунітету і передчасного старіння.

Варто також згадати, що постійне занепокоєння вкрай напружує м’язи шлунка, який в результаті отримує надлишковий тиск. Не дивно, що від переживань часто болить живіт!

3. Смуток або скорбота.

Смуток і скорбота послаблюють легені, що призводить до стомлюваності та задишки.

Ці емоції порушують дихання, звужуючи бронхи й бронхіоли. Коли ви сповнені скорботи або печалі, диханню важко потрапляти в легені, і в результаті у вас можуть розвинутися бронхіальні ускладнення (на кшталт астми).

В акупунктурі вважається, що смуток йде з серця, пошкоджує легені та повертається назад, щоб пошкодити серце. Якщо легені серйозно пошкоджені, це проявиться в таких симптомах, як кашель, задишка тощо.

Крім того, депресія і меланхолія руйнують шкіру і навіть можуть викликати закрепи й зниження рівня кисню в крові. В депресії люди часто набирають або скидають вагу і простіше підсаджуються на наркотики та інші шкідливі речовини.

4. Стрес.

Надмірний стрес викликає підвищений тиск, астму, виразки та синдром подразненого кишківника.

Більш того, стрес – одна з основних причин серцево-судинних захворювань. Стрес підвищує кров’яний тиск і рівень холестерину.

Також стрес часто є супутником шкідливих звичок – паління, фізичної пасивності й переїдання. Всі ці фактори руйнують стінки артерій і можуть привести до захворювань серця.

Стрес проявляється в таких симптомах, як мігрені, скреготіння зубами, прискорене серцебиття, стан напівнепритомності, втома, безсоння і підвищений або знижений апетит.

5. Самотність.

Самотність може довести людину до сліз і викликати глибоку меланхолію. Це порушує гармонію в легенях і перешкоджає вільній течії крові й кисню в організмі.

Самотність може бути не менш небезпечною, ніж раптові спалахи гніву. Коли ви самотні, ваш мозок виробляє гормони стресу (наприклад, кортизол), здатні викликати депресію. А це, у свою чергу, позначиться як на кров’яному тиску, так і на якості сну.

Самотність призводить до розладів психіки та серця, а також може підірвати імунну систему. У людей, які страждають від самотності, частіше виникає запальна реакція на стрес, що послаблює імунітет.

6. Страх.

Страх – це емоція, яка здатна вмить підірвати вашу впевненість у собі, моральний дух, віру і щастя. Страх призводить до тривоги, яка виснажує нирки, надниркові залози та іноді навіть репродуктивну систему.

У стані страху найбільше страждають нирки. Це відбувається через уповільнення ділянки мозку, що відповідає за нирки. Результатом можуть стати ренальні ускладнення – наприклад, прискорене сечовипускання.

Стан крайнього страху викликає болі й хвороби надниркових залоз, нирок, попереку і сечовивідних шляхів. У дітей це часто проявляється в нетриманні сечі – симптомі, тісно пов’язаному з тривогою і почуттям незахищеності.

7. Шок.

Раптовий шок порушує природну рівновагу організму, викликаючи перезбудження і страх. Навіть нервова система «буксує».

Шок особливо шкідливий для нирок і серця. Травматична реакція організму виражається в надмірному викиді адреналіну наднирковими залозами. Результат – прискорене серцебиття, безсоння, стрес і тривога.

Серед фізичних наслідків емоційного шоку можна назвати слабкість, блідість шкіри, утруднене дихання, почастішання пульсу, порушення сну і харчування, сексуальну дисфункцію і хронічні болі.

8. Нетерплячість і ненависть.

Нетерплячість і ненависть можуть позначитися на здоров’ї кишківника і серця, приводячи до прискореного серцебиття, гіпертензії та болю в грудях.

За даними недавнього дослідження старіння клітин, у нетерплячих людей ймовірність передчасного настання біологічної старості вища, ніж у більш розслаблених.

Крім того, нетерплячість шкідлива для печінки. А стиснуті молекули дихання, яке виходить при словесному вираженні ненависті, містять токсини, які можуть зашкодити печінці й жовчному міхуру.

9. Ревнощі та заздрість.

Заздрість, фрустрація і ревнощі безпосередньо атакують мозок, жовчний міхур і печінку.

Ревнощі викликають симптоми стресу, тривоги та депресії, внаслідок чого в кров викидається величезна кількість адреналіну і норадреналіну.

Більш того, ревнощі погано впливають на жовчний міхур. Перевиробництво гормонів в організмі призводить до застою крові в печінці, що викликає незбалансоване вироблення жовчі в жовчному міхурі.

В результаті сповільнюється виведення токсинів, послаблюється імунітет, виникає безсоння, підвищується кров’яний тиск, частішає серцебиття, зростає рівень адреналіну і холестерину, порушується травлення.

Ревнощі підривають симпатичну нервову систему, що призводить до прискорення пульсу і пікового кров’яного тиску.

10. Тривога.

Для тривоги характерні такі фізичні симптоми, як біль, нудота, задишка, безпричинна слабкість і запаморочення.

Тривожний стан часто супроводжують шлунково-кишкові розлади. Тривога впливає на шлунок, селезінку і підшлункову залозу, викликаючи травні розлади, закрепи й виразковий коліт (запалення товстої кишки).

Тривожні розлади також піддають вас ризику виникнення хронічних захворювань. Так, вчені виявили, що негативні емоції сприяють розвитку ішемічної хвороби серця. Вони кажуть, що тривога – найбільш поширена причина серцево-судинних захворювань, і навіть гнів не створює такого навантаження на серце.

А ви помічали зв’язок між емоціями та своїм самопочуттям? Поділіться цією статтею з рідними та близькими!


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ОТОЖ