Михайло Цимбалюк

Михайло Цимбалюк

Політик, голова Львівської обласної партійної організації ВО «Батьківщина»

2020 – рік Героїв України, - Михайло Цимбалюк

24.12.2019 19:25   Автор : Михайло Цимбалюк
Джерело: LvNews

Напередодні Верховна Рада України підтримала постанову №2364 щодо відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році. Знаково, що у списку є  святкування на загальнодержавному рівні 130-річчя  з дня народження Андрія Мельника – політичного та військового діяча, голови Проводу Організації українських націоналістів.

Ще менше місяця тому у Трускавці відбулася науково-практична конференція, присвячена полковнику армії УНР і тоді пообіцяв, що наступне день народження Андрія Мельника відзначатимемо на державному рівні… Так і сталося, бо такі постаті як цей героїчний чоловік дійсно заслуговують нашої шани та поваги. 

Приклад життя Андрія Мельника вартує наслідування. На відміну від багатьох своїх сучасників, які після поразки УНР впали у відчай та апатію, Андрій Мельник знайшов у собі сили не втратити оптимізму та віри в Українську державу. В історії про цього чоловіка відомо небагато – це практично не до кінця написана книжка. 

Разом з тим варто констатувати  й те, що Андрій Мельник присвятив своє життя служінню українській нації, зокрема в 1946 р. створив Координаційний український комітет, а в 1948 р. – Українську національну раду. У 1957 р. висунув ідею заснування Світового союзу українців. Ініціативу Андрія Мельника об’єднати Світове Українство реалізовано в 1967 році, та й ще чимало справ заради розвитку нашої держави.

Відтак, переконаний, що в сьогоднішніх умовах становлення України як проєвропейської держави стимулює до пошуку компромісів і в політичних, і в історичних процесах, на основі політики примирення усіх зацікавлених у збереженні української держави та розвитку громадянського суспільства. Надіюся, що гідне вшанування українського сина Андрія Мельника стане рушієм до всеукраїнського примирення.

Наступний,  2020 рік, без перебільшення можна назвати роком пам’яті справжніх Героїв України. Так, 570 років минає від дня народження Юрія Котермака – філософа, астронома, першого українського доктора медицини, діяча східноєвропейського Відродження, який є вихідцем з Дрогобича. Наступного року мине 320 років з часу народження керівника руху опришків, які діяли у Карпатах Олекси Довбуша, вшановуватимемо 280-ту річницю від дня народження січового козака, керівника Коліївщини Максима Залізняка. 8 січня – 85 років з дня народження письменника Василя Симоненка, а 19 березня – 90 років святкуватиме громадська діячка, письменниця Ліна Костенко. 6 грудня згадуватиме правозахисницю, політв’язня радянського режиму Ірину Калинець – їй виповнилося б 80 років.

Без перебільшення люди у списку – це справжні герої Української Держави. Саме вони в різні роки будували країну й відстоювали її незалежність силою пера, пензля, слова. І наше завдання – берегти пам'ять про них, вивчати їхні праці і послуговуватися їхніми ідеями в повсякденні. 


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews