Гора Бона на фото 1930-х років

24.12.2019 19:43   Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко
Джерело: TeNews

Місто Кременець лежить у глибокій і широкій ерозійній долині теренового подільського порогу, який називається Кременецьким хребтом, або Кременецьким горами. Вони утворились внаслідок тектонічних явищ, які відбувались в регіоні багато мільйонів років тому. Хребет, прикритий кам’яною потрісканою плитою, забезпечив від дальших ерозійних процесів збереженні частини так званих «гір» з урвистими узбіччями до долин, в одній з яких постало місто Кременець. Можна сказати, що місто лежить на кількох горах: Замковій, Черчі, Воловиці, Осовиці, Хрестовій, Куличівці, Гострій, Калинівці.

Кременецькі гори належать до рідкісного типу денудаційних, або ерозійних гір, що утворилися внаслідок розлому древнього Подільського плато водами. Чимало останцевих гір з плоскими вершинами, які в геології називають горами-свідками, під час цього процесу відділилось від краю материнського плато і стоять поодиноко чи невеличкими групами обабіч головної гряди

Справжньою окрасою міста Кременця на Тернопільщині є гора Бона. Переходячи до характеристики, зауважимо, що її висота сягає 397 м над рівнем моря. На вершині по сьогодні знаходяться чітко виражені сарматські вапнякові пісковики. За структурою гора має вулканічне походження.

На знайдених світлинах можна чудово розгледіти гору Бону із різних ракурсів. Окрім того в об’єктив фотографа побав і сам Кременець і з його мешканцями.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Джерело: https://polska-org.pl


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews