Гора Черча в Кременці на фото 1930-х років

27.12.2019 19:43   Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко
Джерело: TeNews

Однієї із найстаріших можна вважати назву гори «Чернеча» або «Черча» в місті Кременці, яка вказує на існування на ній в руські часи чернечого монастиря, що і дав  пізніше назву горі.

Другою за значенням для історії міста Кременця є гора Черча (інша назва Чернеча), яка становить ніби природнє продовження Замкової гори. Гора має денудаційне походження. Назва її походить від слова «чернець». В давні часи тут був чоловічий монастир, від якого залишилося на сьогодні лише два камені. Загальна площа гір Замкової і Черчі складає близько 34 гектарів. Обидві вони взяті під охорону як пам’ятки природи та історії.

Вершини Замкової і Черчої гір кам’янисті, іноді скелясті, це помітно завдяки щільно сцементованим вапнякам, які вивітрюючись, створюють ущелини та скелі. Гори здебільшого покриті хвойними або листяними лісами. Дівичі гори створені із сарматського пісковика, вони так збудовані, що являють собою ряд щілин. На цих горах є крейдяна копальня. Інколи крейда залягає в 305-320 метрів. Також в цих горах є печера, розміром 240.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null

Джерело: https://artinfo.pl


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews