Фонди американського університету зберігають старі світлини Дубровиці

02.01.2020 11:13   Опубліковано : Вікторія Синиця
Джерело: Голос України

У міжвоєнний період Полісся було дуже популярним місцем для відпочинку туристів.

Цю світлину виклав на своїх сторінках один із сайтів міста Дубровиця, що на Рівненщині. На ній: мати і донька із с. Велюнь. Це фото у 1934 році зробив етнограф Юзеф Обребський. Як пишуть автори сайту, це фото, як і багато інших, зроблених під час експедиції поліськими селами України та Білорусі, в університетські фонди американського університету міста Амгерст передав сам етнограф.

Трішки про фотографа. Юзеф Обребський (1905-1967) народився на Поділлі. Був свого часу знаним етнографом. Вищу освіту  здобував у 1926-1930 рр. у Кракові ( Польща). Досліджував Полісся, його  експедиції у цей мальовничий край тривали кілька років – з 1934 до 1937- й. На основі здобутого матеріалу дослідник  читав лекції про побут і традиції мешканців Полісся. І фото були чудовим ілюстративним матеріалом.
Після Другої світової війни він виїхав до Лондона, а пізніше до США, де жив до останніх днів. Емігруючи, Обребський забрав із собою колекцію фото і передав їх до Массачусетського університету, де вони зберігаються досі.

До речі, у міжвоєнний період Полісся було дуже популярним місцем для відпочинку туристів. У туристичних путівниках регіон порівнювали із Тундрою й Амазонкою, а розповіді про унікальну природу та її мешканців підкріплювали колоритними фото рибалок, жінок в народному одязі та неймовірних озер, лісів та річок. Як результат, до Полісся приїздили багато фотографів у пошуках унікальних кадрів незайманої природи.

Щоб зацікавити туристів та краєзнавців, в оголошеннях Полісся називали Поліською Тундрою. Для відпочивальників на пароплаві пропонували оркестр, танці, буфет, пляжі, риболовлю. Вартість такої подорожі у 30-ті роки становила один-два злотих.

За матеріалами http://www.golos.com.ua


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Голос України