У США пішла з життя відома писанкарка – уродженка Тернопільщини Атанасія Клим-Осадца

04.01.2020 21:13   Опубліковано : Катерина Богуславська
Джерело: TeNews

У США пішла з життя відома українська писанкарка Атанасія Клим-Осадца. Жінка померла 29 грудня у своєму домі у місті Рокі Хілл, що у штаті Коннектикут.  Прощалися з українкою 4 січня о 10:30 в Українській католицькій церкві Святого Архангела Михаїла на проспекті Вітерсфілд 135, Хартфорд, штат Коннектикут, - повідомляє портал «Стожари».

Як неодноразово писали ЗМІ, хист до писанкарства Тані Осадці дістався від бабусі Параски та матері. Для майстрині писанкарство було найбільшим захопленням у житті на чужині. Спершу жінка творила писанки для себе та для дитини на свято Пасхи, а потім почала виготовляти їх і для знайомих та навіть незнайомих людей, чим популяризувала українську культуру та традиції свого народу.

Атанасія (Таня) Осадца  народилася  в Седльці у Польщі, (за іншими даними — у м. Копичинцях, нині Гусятинського району) в родині українців Андрія та Павлини Клим. Родина переїздила з Польщі до Австрії, потім у повоєнну Німеччину, а у 50-му році назавжди емігрувала до Сполучених Штатів Америки.  З 1950 року освіту здобувала на факультеті історії мистецтва Кентського університету. Детально вивчала мистецтво української народної писанки та розшифровування символів. У 1980 році стала куратором музейної виставки «Писанка та її символи». З часом Таню Осадцу впізнавали як відмінного знавця та майстра писанкарства. Вона зібрала і розтлумачила майже 12  тисяч писанкових символів, її колекція писанок налічує понад 2 тисячі зразків, виконаних власноруч та іншими майстрами.

Українка упорядкувала каталог з інформацією про візерунки понад 2 тисяч писанок, які сама ж створила. З 1960 року роботи Тані Осадци експонували у США та Україні. Постійна експозиція писанок мисткині розміщена в Українському музеї-архіві у Клівленді. У 1993 році Рада мистецтв Огайо доручила Тані представляти штат на інавгурації президента Білла Клінтона у Вашингтоні.

Після здобуття Україною незалежності, роботи Тані Осадци представили у Національному музеї історії України. Президент Леонід Кучма нагородив майстриню медаллю "Заслужений майстер українського народного мистецтва". 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews