«Нічого не усвідомлюєш - просто біжиш»: Постраждалий від вибуху у сільському клубі підліток розповів про трагедію

05.01.2020 08:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: ТСН

На Тернопільщині вісім підлітків від 12 до 16 років постраждали від вибуху у сільському клубі. Діти, як живі смолоскипи, вибігали з приміщення з криками, а одяг і волосся на них палали.

Чотирма каретами швидких дітей терміново доправляли пізно ввечері в обласну лікарню із Угринова за 75 кілометрів від Тернополя. Всі восьмеро хлопців мають опіки обличчя, шиї та кінцівок. Троє з них у реанімації, під якою чатують батьки.

"У найважчому стані мій внук, 15 років, 47 процентів опіків", - розповідає бабуся постраждалого.

Опіки обличчя в усіх глибокі, кажуть лікарі. До того ж усе ускладнюється тим,  що у дітей уражені дихальні шляхи. Гаряче повітря обпекло легені усіх хлопців. 16-річний Богдан постраждав найменше, він може розмовляти. Каже, що це було щось страшне.

"Це просто моментально, декілька секунд, ми починаємо всі вибігати, всі кричать і просто тебе оглушило, ти нічого не чуєш, не усвідомлюєш просто біжиш. Хтось падає в сніг, хтось просто біжить по дорозі", - ділиться потерпілий Богдан Гаврон.

Читайте також

Поліцейські розповіли про вибух в сільському клубі, де постраждали 8 дітей

Восьмеро дітей досі, станом на вечір суботи, у тяжкому стані. Троє у реанімації, ще п’ятеро у хірургії. Медики оперували цілий день. Жодних прогнозів лікарі поки не дають. Мешканці Угриніва готові збирати кошти на лікування постраждалих, але у лікарні стверджують, що всі необхідні засоби мають.

Напередодні о шостій вечора у клубі мала бути репетиція вертепу. Учасники його почали збиратися ще за годину. Восьмеро хлопців чекали ще двох. Десь за двадцять хвилин до шостої стався вибух. Червоно-синє полум'я вирвалося хвилею зі службового приміщення. Діти почали утікати через двері.

Андрій Шпак, який живе поруч з клубом, каже - вискочив надвір, бо його хата затряслась від вибуху.

"Як вибігали, то вони горіли. Розбіглися в різні сторони", - каже житель села Угринів.

А за кілька годин до цього бригада районних газовиків підводила газ до сільської ради. Відстань між нею і клубом не більше 20 метрів.

До клубу газ не підводили, кажуть у сільській раді, але газова труба під ним є. Батько одного з потерпілих хлопців уже провів власне розслідування -  відразу після вибуху.

"Газовики підключили газ до сільської ради, а не провірили другу трубу, яка колись підходила до клубу. Коли пожежники розкопали - знайшли газову трубу просто відрізану, без заглушки, не запаяна, нічого. Ну а поміж каміння зайшов газ в клуб", - стверджує чоловік.

Газовики на місце події сьогодні до обіду не виїжджали, кажуть у селі. У Підгайцях, де розташоване їхнє управління, сьогодні нікого немає. Лише черговий, який приймає дзвінки у випадку поломок чи аварій.

За фактом вибуху правоохоронці уже розпочали кримінальне провадження.

Що саме спричинило вибух ще невідомо. Але діти стверджують, що у клубі відчували запах газу. Ймовірно, газ наповнював приміщення щонайменше дві години.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ТСН