Село Колодне на столітньому фото

06.01.2020 19:43   Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко
Джерело: TeNews

На одному із аукціонів вдалось виявити столітнє фото, яке було зроблене фотографом на Тернопільщині.

Мова йде про село Колодне, розташоване на лівому березі річки Гнізна, за 12 кілометрів на північ від районного центру — міста Збаража. Частина Колодного «Лісовеччина» роозташована південніше, за 10 кілометрів від міста, колись було окремим селом. Світлина початку ХХ ст. є дуже цікавою, адже на ній можемо побачити місцевих мешканців, розгледіти будинок, біля якого вони стоять на фото.

Перша писемна згадка про Колодне сягає 1465 року. Згідно з актом про перерозподіл земель між предками князів Збаразьких Семеном, Солтаном і Василем, до князя Семена відійшло місто Колодень, а сам він отримував титул князя Колодненського. У 1518–1545 роках містечком володів князі Острозькі. У 1545 році власником став краківський каштелян Ян Амор Тарновський — засновник Тернополя, тесть Василя Костянтина Острозького.

У 1589 році на Колодень напали татари, відтоді поселення — село.

Під час Визвольної війни проти польського поневолення під проводом Богдана Хмельницького жителі села брали участь у облозі Збаразького замку.

Від Острозьких Колодне перейшло у власність до Цетнерів, потім — Жевуських, від них у 17 столітті до Свейковських. У 19 столітті селом володів граф Грохольський. У 1894–1895 роках у Колодному була епідемія холери.

Вкінці ХІХ — на початку ХХ століття діяли «Просвіта», «Рідна школа», «Сільський господар» та інші українські національні організації.

У 1793—1918 роках південніше села пролягав кордон між Австрійською та Московською імперіями.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null
Мешканці села Колодне, поч. ХХ ст.

Джерело: https://fbc.pionier.net.pl


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews