Костел Св. Трійці в Микулинцях на фото 1929 року

09.01.2020 19:43   Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко
Джерело: TeNews

Новинам Тернопільщини вдалось розшукати світлини Троїцького костелу, який знаходиться в містечку Микулинці Теребовлянського району Тернопільської області. Фото були зроблені у 1929 році.

Святиня була зведена у XVIII століття. Будівництво розпочали у 1761 році, а завершили у 1779 році.

Проте відомо, що це не був перший костел у Микулинцях, бо знаємо, що інший існував тут вже наприкінці XVI століття. Певний час у Микулинцях існував дерев'яний костел Івана Хрестителя, пізніше на тому самому місці був збудований теперішній кам'яний.

Костел збудований під керівництвом архітектора Авґуста Мошинського в стилі бароко. За взірець спорудження костелу А. Мошинський взяв католицький костел при королівському палаці у Дрездені — творіння відомого архітектора Ґаетано К'явері (італ. Gaetano Chiaveri, 1689—1780). Тому якщо будете в Дрездені, то обов’язково порівняйте ці два храми.

У 1780—1785 роках парафію Микулинці обслуговували ченці Згромадження отців-місіонерів св. Вікентія, наприкінці XVIII століття через закриття монастиря новою владою, став парафіяльним.

Пізніше у парафії відбулося багато змін: ремонт храму після сильної бурі, зміна пароха, встановлення нових дзвонів. У роки війни костел був повністю залишений і закритий.

У 1989 році відновлена парафія Трійці Пресвятої, яка тепер входить до складу Чортківського деканату Львівської архидієцезії.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Джерело фото: kresy.pl


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews