Екоклуб спростовує висновок про безпечність концентрацій викидів забруднювальних речовин у селі Городок на Рівненщині

17.01.2020 12:07   Опубліковано : Новини Рівненщини
Джерело: ecoclubrivne.org

Висновок про безпечність концентрацій викидів забруднювальних речовин та відповідність санітарно-гігієнічним нормативам, зроблений у звіті з оцінки впливу на довкілля (ОВД) ТОВ «Технопривід Інвест Груп», є неправдивим. За розрахунками Екоклубу, концентрація формальдегідів у повітрі у дев’ять разів перевищуватиме гранично допустимі концентрації (ГДК).

Пише "Екоклуб"

Звіт містить критичні недоліки у розрахунках очікуваної концентрації забруднювальних речовин після початку роботи підприємства деревообробної промисловості. Ці критичні недоліки виникли через застосування максимальних разових ГДК для випадку, коли слід використовувати середньодобові ГДК. 

Екоклуб вважає неприпустимим поширення неправдивих відомостей та заниження можливих ризиків для довкілля та здоров’я людей. Ми підтримуємо залучення інвестицій для розвитку Рівненщини чесним та відкритим шляхом, із аналізом можливих, більш екологічно дружніх альтернатив.

Інші зауваження Екоклубу:

  • У  звіті відсутні дані про фонові концентрації забруднювальних речовин у повітрі, поверхневих водах та ґрунтах у місці розташування об’єкту – селі Городок. Сьогодні поблизу планованого об’єкту уже працюють та здійснюють викиди інші промислові підприємства. Ігнорування фонового забруднення може призводити до ще більших концентрації забруднювачів. 
  • Згідно зі звітом, у с. Городок не планується ведення постійного незалежного моніторингу стану довкілля, дані якого будуть загальнодоступні. Більше того, у Рівненській області наразі відсутні лабораторії, котрі були б спроможні вести спостереження у необхідному діапазоні та об’ємі. 
  • Також не планується відшкодувань місцевим мешканцям, які можуть зазнати погіршення здоров’я та здешевлення вартості майна поблизу підприємства. Представники ТОВ «Технопривід Інвест Груп» аргументують це тим, що законодавство України не ставить таких вимог. Втім, в Україні немає жодних обмежень для взяття підприємством таких зобов’язань добровільно.
  • У звіті з ОВД не проаналізовано потенційні аварії та їх наслідки для довкілля та здоров’я людей. 

Ці зауваження подано Департаменту екології та природних ресурсів Рівненської обласної державної адміністрації. Природоохоронці наполягають визнати недопустимим провадження планованої діяльності ТОВ «Технопривід Інвест Груп» через неповні та недостовірні відомості, надані у звіті з ОВД.

Звернення Екоклубу щодо оцінки з ОВД ТОВ «ТЕХНОПРИВІД ІНВЕСТ ГРУП»

Довідково:

Формальдегіди – органічна сполука, що представляє собою безбарвний газ високої токсичності з різким запахом. У повітрі шкідливий в першу чергу для слизових і шкірних покривів. Він викликає подразнення, свербіж, висип. Інші поширені ознаки отруєння формальдегідом від меблів та інших предметів – це млявість, часті головні болі, труднощі зі сном. Можливі також регулярні запалення очей і шкірні прояви.

Максимально разова ГДК – це така концентрація шкідливої речовини, яка не спричиняє рефлекторних реакцій в організмі людини при диханні повітрям упродовж 20 хв.

Середньодобова ГДК – концентрація шкідливої речовини в повітрі населених пунктів, яка не чинить на людину прямого або опосередкованого впливу при необмежено тривалому споживанні людиною повітря.

За матеріалами https://ecoclubrivne.org 

null
Фото: https://ecoclubrivne.org 

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ecoclubrivne.org