В Теребовлянські ЦРБ провели захід до Дня Злуки та в честь Героїв Крут

17.01.2020 13:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: TeNews

16 січня 2020 року в Теребовлянській центральній районній бібліотеці провели годину історичної пам’яті «За Україну, за її волю», присвячену 101-й річниці з дня проголошення воз’єднання ЗУНР з УНР, а також вшанували пам’ять Героїв Крут та полеглих кіборгів в Донецькому аеропорту на війні з москалями.

101 рік тому на Софіївському майдані в Києві відбулася велика історична подія воз’єднання всіх українських земель в одну самостійну соборну державу. Та ще за рік до того, 22 січня 1918 року, Українська Народна Республіка вперше проголосила свою незалежність на весь світ і фактично саме з того часу бере свій початок сучасна Незалежна Україна. В честь того ще у 1990 році, також 22 січня, всі українці створили живий ланцюг від Києва до Львова, а потім і до Івано-Франківська, таким чином показуючи всьому світу, що Україна єдина. 22-м січня нині в багатьох містах і селах нашої Батьківщини названі вулиці, парки та сквери(до речі, і в Теребовля є така вулиця). Відзначення Дня Соборності стало вже не лише суспільною потребою, а й важливим обов’язком кожного українця, який поважає себе та любить свою Неньку.

Чому організатори заходу – директор бібліотеки Людмила Крючініна, працівники Надія Хома, Марія Бучинська, Софія Стрілецька поєднали дану подію з іншими двома подіями – боєм в січні 1918 року під Крутами та ще свіжим болем від кривавої героїчної боротьби кіборгів в Донецькому аеропорту? Думається, що це кожному зрозуміло, адже далеких у часі двох цих боях за честь і волю України патріоти боролися з одним і тим же ворогом, з переважаючими його силами в декілька разів, а саме - з московітами, які протягом століть не полишили думки загарбати Україну.

Ведучою заходу виступила Надія Хома, а учасниками – вище вказані працівники бібліотеки, а також студенти ІІІ курсу Теребовлянського коледжу культури та мистецтв Анастасія Антонюк, Діана Головик, Тетяна Ярема, Ірина Ярош бібліотечного факультету, спеціальності «інформаційна, бібліотечна та архівна справа» під керівництвом свого куратора, викладача Ольги Лещук. Читальний зал бібліотеки ледь умістив відвідувачів – школярів Теребовлянських ЗОШ І – ІІІ ступенів № 1, № 2 і Теребовлянського НВК, активних в громадському житті міста мешканців та інших небайдужих людей.

Під час години історичної пам’яті України демонструвались два документальні фільми про Акт Злуки та про Героїв Крут, читались вірші та історичні довідки. А починався та закінчувався захід спільним виконанням Гімну України.

Крім того, запрошені святі отці – настоятель ПЦУ Св. Рівноапостольного князя Володимира Володимир Якубишин та отець мітрат, сотрудник УГКЦ Святого отця Миколая Іван Сивак провели панахиду по загиблих Героях України й промовили проповіді, слова яких увійшли в серця кожного присутнього.

Під час закриття заходу Надія Хома промовила: «Шановні українці, задля збереження нації, незалежності України, утвердження її місця серед всіх вільних народів світу будьмо активними і сміливими, будьмо гідними наших великих предків-героїв, борців за свободу України!»

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null


Віктор Аверкієв, фото: Олег Капуста


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews