Ратуша та ринок в Бережанах на столітніх фото

23.01.2020 20:43   Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко
Джерело: TeNews

Представлені світлини датуються періодом Першої світової війни (1914-1918 рр.). На кадрах можемо побачити ратушу та ринок у місті Бережани на Тернопільщини.

З історії ратуші в Бережанах відомо, що зведена вона була в 1811 році. Це була не перша ратуша в місті. Нова була побудована на місці старої. Будівлю спроектували в стилі раннього класицизму.

Від початку на першому поверсі були розміщені різні крамниці, а на другому — гімназія.

Ратуша в Бережанах цегляна, прямокутна в плані, з внутрішнім двориком, двоповерхова, з двоярусною баштою над центральною частиною південного фасаду.

На башті вмонтовано механічний годинник з чотирма циферблатами. Завершує башту оригінальна сиґнатурка, яка надає всій споруді елегантного виду.

Чотири входи будівлі розташовані по центральних осях чотирьох фасадів. Входи оформлені порталами у вигляді глухих двоколонних портиків з ліпними гербами в тимпанах.

Важливо, що будівля збереглась досі. Ратуша нині частково реставрується. Якщо ви завітаєте до міста, то обов’язково подивіться на ратушу.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null

 

null

 

null

 

null

Джерело фото: https://polona.pl


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews