Як лимони допомагають розпізнавати ознаки раку грудей

4 лютого - Всесвітній день боротьби з раком. Бережіть своє здоров'я!

04.02.2020 12:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Український фейсбук

Нам здається, що ми знаємо про симптоми раку грудей, але тільки доти, поки не доведеться самим перевіряти груди в профілактичних цілях.

Тоді ми губимось у здогадах: що це у мене – ущільнення? Чи треба хвилюватися, якщо на шкірі з’явилися ямочки? На що конкретно треба звертати увагу?

Саме про це замислилась молода дизайнерка Корінн Бомонт – ініціатор кампанії “Дізнайся , якою за останні дні поділилися у Facebook 32 тисячі разів.

Обидві бабусі Корінн померли від раку грудей у 40 і 62 роки, і коли вона почала цікавитись першими симптомами цієї хвороби та тим, на що треба звертати увагу, то знайшла дуже мало корисного.

Тоді вона вирішила придумати якийсь простий порадник, і лимони стали її візуальними метафорами для різного стану грудей.

Поклавши цитруси в коробку з-під яєць, Корінн хотіла створити простий ігровий образ, який, по-перше, допоміг би жінкам подолати страх перед цією хворобою, а по-друге, був би зрозумілий абсолютно для всіх – навіть для малограмотних.

“Дехто не хоче про це говорити, не хоче навіть дивитися на свої груди, – каже художниця. – І часто жінки, яких знімають на медичних постерах, не схожі на звичайних жінок”.

Два роки тому Корінн кинула основну роботу, щоби повністю сконцентруватися на своїй благодійній організації “Рак грудей у ​​всьому світі” (Worldwide Breast Cancer).

Зрозуміло всім

Ця освітня кампанія вже запущена у США, Іспанії, Туреччині та Лівані і перекладена 16-ма мовами.

Що шукати під час обстеження грудей: молочні дольки відчуваються як м’який горошок, лімфовузли – як м’які боби, а ракова пухлина – часто тверда, нерухома і схожа на насіння лимона

Попри те, що кампанія “Дізнайся за лимонами” існує з 2003 року, широко відомою вона стала лише цього року – після того, як нею поділилася в соцмережах Ерін Сміт К’єза.

У жінки знайшли рак грудей 4-го ступеня – після того, як вона, завдяки “лимонній інструкції”, звернула увагу на заглиблення, що з’явилися в неї на грудях.

“Якби я випадково не натрапила на картинку, де все видно в натурі, то не знала би, на що звертати увагу”, – написала у соцмережах Ерін.

Багато жінок відзначають, що “Дізнайся по лимонах” – це проста, наочна і водночас яскрава інфографіка, що допомагає просто розповісит важливі речі, які інколи втрачаються за незрозумілими словами.

Недавнє опитування британської благодійної організації “Breast Cancer Care” виявило, що третина жінок регулярно не перевіряє груди на ознаки і симптоми раку.

96% жінок знають, що ущільнення в грудях може бути симптомом раку, але 25% не знають, що цим симптомом може бути і втягнутий сосок.

Найчастіше жінки звертають увагу саме на пухлину або ущільнення в грудях, повідомляє офіційний веб-сайт Національної служби охорони здоров’я NHS Choices.

У 9 із 10 випадків ці ущільнення не є раковими утвореннями, та щоб переконатися в цьому, необхідно обов’язково звернутися до лікаря.

Також треба стежити за такими симптомами, як зміна місця розташування соска чи поява на грудях заглиблень чи нерівної поверхні.

Ранні ознаки

Як пояснює професор хірургії Джаєнт Вадія з онкологічного відділення лондонського Університетського коледжу, впадинки на шкірі або сплющування грудей, особливо в позиції з піднятою рукою або тулуб нахилений уперед, є важливими симптомами.

“Це одна з головних ознак, які можна побачити на ранній стадії, разом із кров’яними виділеннями з соска або виділеннями тільки з одного протоку”, – каже професор.

Такі симптоми, як вени, що стали раптом помітними, або запалення молочних залоз, трапляються рідко. А виразки на шкірі грудей, поява пористої ділянки, яка нагадує апельсинову кірку, а також великі горбки – це ознаки, які свідчать, що хвороба прогресує.

“Лимони у коробці з-під яєць привертають інтерес до цієї теми, і люди можуть краще запам’ятати якісь конкретні ознаки. Але зазвичай жінки просто знаходять у себе “невидиме” ущільнення в грудях – це трапляється найчастіше і часто є єдиним симптомом”, – пояснює професор Вадія.

Не божеволіти

Важливо також знати, як виглядають і почуваються ваші груди, кажуть фахівці.

До будь-якої зміни розміру або форми, ущільнення або “кульки” в будь-якій частині грудей треба ставитися серйозно.

Водночас клінічна сестра Джен Мерфі з організації Breast Cancer Care каже, що не хотіла б, аби жінки божеволіли з цього приводу.

“Головне, щоб усі знали, як виглядають їх власні груди. Можна робити самостійний огляд, наприклад, коли намазуєтесь кремом”, – каже вона.

Благодійна організація Cancer Research UK також вказує, що навіть виявлення якогось симптому ще не означає наявності раку грудей.

“Втягнутий сосок, виділення із соска або висип можуть виникнути і з інших медичних причин. Та якщо ви виявили якісь зміни, сходити до лікаря треба, бо якщо все-таки виявиться, що це рак, у вас буде більше шансів на одужання”, – зазначають фахівці.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Український фейсбук