У Рівненському музеї Уласа Самчука відбулись літературні читання

19.02.2020 21:43   Опубліковано : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews

Цьогоріч минає 115 років з дня народження Уласа Самчука – письменника, публіциста, журналіста, уродженця Рівненщини. З цієї нагоди в області триває низка культурних та музейних подій – зустрічей, літературних читань і вечорів.

Так, сьогодні у літературному музеї Уласа Самчука у Рівному відбулись літературні читання під гаслом «Нарід чи чернь». Серед присутніх – члени Рівненської обласної організації Національної спілки письменників України, громадськість та представники обласної влади.

«Уласа Самчука можна легко назвати ангелом-охоронцем нашої Рівненщини. Цими днями ми вшановуємо пам'ять про нього, адже 20 лютого – день народження відомого земляка. Наш сьогоднішній захід проходить під гаслом «Нарід чи чернь». Це не просто назва літературного твору, яка поросла легендами, міфами та історіями. Суть цього вислову ми повинні трактувати для себе самі», - зазначила голова Рівненської організації Національної спілки письменників України Ірина Баковецька.

Так, під час літературного заходу письменники зачитували уривки з творів Уласа Самчука та свої власні літературні роздуми, декламували поезію, презентували виступи учні вокальної школи Галини Швидків.

«Мені приємно знаходитись в оточенні таких талановитих людей. Підтримую ваші старання, аби твори Уласа Самчука повернути в шкільну програму. Скажу більше, ми будемо робити все можливе, щоб цю ініціативу вдалось реалізувати», - зазначає начальник управління культури і туризму Рівненської ОДА Любов Романюк.

Цього дня у Рівному також відбулись літературні читання «Художній літопис української історії: роман «Волинь» Уласа Самчука» та «Улас Самчук: письменник, публіцист, патріот».

А вже завтра, 20 лютого, о 12.00 в рамках проєкту «Самчукові зустрічі» нагородять переможців учнівського конкурсу імені Уласа Самчука.

21 лютого, о 10.00, у Рівному відбудеться вручення міської літературної премії імені Уласа Самчука. Захід пройде в залі засідань виконкому Рівненської міської ради.

Довідка

Улас Самчук народився 20 лютого 1905 року в селі Дермань Здолбунівського району.

Навчався в Дерманській вищепочатковій школі (1917-1920), потім - в Українській мішаній приватній гімназії в Крем’янці. У 1927 році, будучи жовніром польського війська, перейшов кордон і навчався у Бреславському (Вроцлавському), а згодом – Українському Вільному (Прага) університетах.

Із серпня 1941 року редагував газету «Волинь», яка виходила в Рівному під час гітлерівської окупації. Виїхавши з України в 1944 році, пройшов через табори переміщених осіб і опинився в Канаді (Торонто). Там він написав більшість своїх творів, активно співробітничав з Інститутом дослідів Волині, з Товариством «Волинь» у Вінніпезі.

Помер 9 липня 1987 року, похований в Канаді (Торонто).

15 років тому у Рівному на Театральній площі відкрито пам’ятник Уласу Самчуку. Також 15 років тому, у 2005 році, у рівненському видавництві «Волинські обереги» вперше вийшов друком роман письменника «Дермань».

За матеріалами РОДА

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews